Dollárba menekülnek a feltörekvők

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bármit mondanak a jegybankárok, a dollár köszöni szépen, jól van.

Fontos támasz alatt zárt tegnap az euró-dollár árfolyama, s ha ma is a szint alatt zár, további csökkenés, vagyis dollárerősödés jöhet a technikai kép alapján. Miközben a hírek, papírforma szerint, inkább gyengítik a dollárt. Vajon mi állhat az erősödés hátterében?

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Hiába támasztják az eurót a jegybankárok

Ha a jegybankári nyilatkozatokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a Fed ma délelőtt is a kamatemelési ciklus folytatásának megszokott ütemét kommunikálta – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: amiből egyáltalán nem következik a dollár erősödése, hiszen ezt már beárazta a piac.

Míg a másik oldalon, Jan Smets, az Európai Központi Bank Igazgatótanácsának tagja a Wall Street Journalnak adott nyilatkozatában kifejtette – folytatta az elemző, hogy a nyár folyamán bejelenthetik az eszközvásárlási program fokozatos kivezetését, erre akár már a július 26-i ülésen is sor kerülhet. Smets szerint az eurózóna gazdasági növekedése megfelelő, így hamarosan lépni kell a monetáris politika normalizálása felé.

Érdekes azonban, hogy Smets tegnap délutáni nyilatkozatát követően csak minimális mértékben tudott erősödni az euró.

Tovább erősödhet a dollár

A charton az rajzolódik ki – mutatott rá Varga Zoltán, hogy az euró-dollár árfolyama fontos támasz alatt zárta a tegnapi kereskedés, hiszen 1,1928-nál található a grafikonon a korábbi emelkedő hullámra mért 38,2 százalékos Fibo-szint. Amennyiben ma is a szint alatt zárna, további csökkenés, dollárerősödés jöhet a technikai kép alapján, ez esetben hamarosan az 1,1750-es szint is elérhető lehet. Az RSI indikátor már a túladott tartományban van, ez némi óvatosságra intheti a short pozícióban gondolkodókat, azonban továbbra sincs fordulatra utaló jelzés.

Tőkekivonások a magyar és a lengyel piacról

Hogy mi állhat a dollárerősödés hátterében? Nos, a senior elemző szerint az elmúlt hetekben több szakaszban tőkekivonások zajlottak a feltörekvő piacokról. A portfólió átrendeződéseket részint az indokolja, hogy a Fed kamatemelései nyomán csökkent a spread a kockázatmentes és a kockázatos hozamok között. Másrészt, lokális problémák is adódtak. Ilyen például, hogy az uniós források tervezett szűkítése miatt a forinteszközök és a złoty eszközök kockázatosabbak lettek.

Ezt olvasta már?

Javult a fogyasztói bizalom az EU-ban »