Dupla tetőnél a forint!

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Technikai alapon sanszos a fordulat. Ám a jegybank a gyenge irányba korlátlanul interveniálhat.

Dupla tetőt formál a forint euróval szembeni kurzusának chartja. Vajon mire számíthatunk a 312 forintos eurónál? Bár technikai szempontból trendfordító alakzattal van dolgunk, ám vegyük észre, hogy a trendet jegybankárok fűtik...

Várjuk ki a longot?

Az Equilor elemzői szerint a 312-es szint közelében megakadhat az EUR/HUF mozgása. Majd kisebb negatív korrekció indulhat a 310-es támasz irányába. A tippjük az, hogy egyelőre várjunk, s csak a 310,05-ös szint tesztelése esetén lépjünk long pozícióba. A célárfolyamot 315 közelében tennék, míg a stopot 308,15-nél helyeznék el.

Áttöri vagy lefordul?

Technikai szempontból nagyon érdekes a chart, hiszen 312-nél egy dupla tető alakzat formálódik - mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Hozzátéve: az emelkedés során a 200 napos mozgóátlagot (310,30) is maga mögött hagyta a kurzus. Kérdés, hogy most mi történik: vajon újra lefordul a 312-es ellenállásról vagy ezúttal áttöri?

Amennyiben áttöri, akkor a 315.ös ellenállás kerülhet képbe, míg ha lefordul, akkor ismét a 310 közelébe süllyedhet a kurzus.

Jegybanki swap állhat a háttérben

Az emelkedés és a dupla tető tesztelése hátterében az MNB e heti euró forint deviza swap tendere állhat – folytatta. A magyar jegybank ugyanis oly módon szorítja le a hozamokat, hogy a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel kínál euróért forintot a kereskedelmi bankoknak.

Ezúttal a lejárt eszközöknél 50 milliárd forinttal többet kínált, így immár 450 milliárdra duzzadt a deviza swap állomány. Magyarán 50 milliárddal növelte a jegybank a likviditást a bankközi piacon.

Negyedéves hullámok

A jegybank részéről kamatdöntés nem várható, hiszen az irányadó ráta szintjét azért csak 0,9-ig csökkentették a legutóbbi kamatvágáskor, hogy ez a szint hosszan tartható legyen. És a későbbiekben se kelljen gyors ütemben emelni.

Kérdéses azonban, hogy miként alakul a 3 hónapos jegybanki betét állományának jelenleg 750 milliárdos korlátja. Várható, hogy ezt tovább szűkíti az MNB.

A Raiffeisen a Q2-ben 315 körüli, a Q3-ban 310 közeli, míg a Q4-ben ismét 315 környéki eurót vár.

Ezt olvasta már?

Stabilitás és bizalom: erre épít az MNB »