Elfogyhat az euró ereje

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az EURUSD igen élesen emelkedett a múlt héten, különösen Janet Yellen erősen galamb jellegű keddi beszéde után, amely megerősítette a Fed Nyíltpiaci Bizottságának jelenleg érvényes útmutatásának szintén galamb jellegét. A piac megértette az üzenetet, de talán túl messzire ment, mivel a jelenlegi árazás csak egy Fed-kamatemelést feltételez, szemben a Fed saját előrejelzésében szereplő kettővel - áll John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégájának elemzésében.

A Brexitre figyelnek

Az euró emelkedéséből kifogyhat a szufla, nem utolsó sorban amiatt is, hogy a piac egyre inkább a júniusi Brexit népszavazásra figyel – és elkezd számolni a népszavazásnak az euróra gyakorolt hatásaival. Vagyis a jelenlegi szintről már ugyancsak korlátozottak az euró erősödésének lehetőségei, és már csak az a kérdés, hogy mikor, milyen magasságból kezdi meg az euró a leszálló ágát.

Az EURUSD csökkenéséből adódó kereskedési lehetőségek egyike lehet az EURUSD call opció eladása, 1,1500 lehívási áron (strike price), egyhónapos lejárattal – ha az EURUSD a lehívási ár alatt marad, úgy a profit a call opció eladási ára. De azok a kereskedők, akik tartanak a devizapár volatilitásától, és attól, hogy az árfolyam a strike price fölé mehet, alacsony költségű stratégiával is megjátszhatják az esést, pl. egy put spread-del, egy-két hónapos lejárattal.

Túladott a font

Sokan keresik annak a lehetőségét, hogy milyen módon lehet kereskedni a Brexit népszavazás előtti időszakban. Ez a téma nagy teret ad a különösen spekulatív ötleteknek, mivel nem tudhatjuk, hogy mi lesz a referendum kimenetele, és az aktuális közvélemény-kutatások is igen kiegyenlített viszonyokról tanúskodnak.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az EURGBP elég magasan áll, és indokolt lehet némi korrekció a júniusi népszavazás előtt. A brit kilépés esélyének növekedése esetén a piac fokozottabban fogja figyelembe venni az euróra gyakorolt hosszú távú negatív hatásokat, de a kilépés esélyének csökkenése esetén is sokan úgy gondolják, hogy a GBP túl van adva.

Folyamatosan változnak az árak

Az EURGBP csökkenésére játszó alacsony költségű stratégiák közé tartozik az EURGBP bear put spread, 0,7850/0,7750-n, május 13-i lejárattal. Azaz put opció vétele 0,7850-ön, és put opció eladása 0,7750-n, mindkettő az említett lejárattal. Az ügylet maximális vesztesége (nem számítva a jutalékokat) a két opció árának különbsége (ez pillanatonként változik, pénteken 0,8015 ös árfolyamon 26 pip volt) – ez akkor aktuális, ha a lejáratkor a devizapár 0,7850-en vagy e fölött áll.

A maximális nyereség pedig a két lehívási ár különbsége (100 pip) csökkentve a két opció árának különbségével (példánkban 26 pip), azaz 74 pip. A maximális nyereség akkor aktuális, ha a lejáratkor a devizapár 0,7750-n vagy az alatt áll. Az opciók folyamatosan változó árai valós időben követhetők az elektronikus kereskedés során, így az ügylet megkötésekor pontosan megállapítható a lehetséges nyereség és veszteség.

Ezt olvasta már?

Szerintünk erősek lettek az OTP, MOL gyorsok »