Elgyengülhet a font a Brexit-tárgyalások alatt

| forrás:
TF
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A múlt héten megkezdődtek a hivatalos Brexit-tárgyalások, és a héten folytatódnak, egyelőre számos érdekellentét látszik az Európai Unió, és az Egyesült Királyság között. A font piacán gyengülésre számíthatunk a technikai kép szerint - mondta el Varga Zoltán az Equilor elemzője.

Megszületett a hivatalos megállapodás a brit Konzervatív Párt és a DUP között, mely szerint a DUP tízfős frakciója segíti a kormányzást. A megállapodás főpróbája csütörtökön lesz, amikor a kormány törvényalkotási programjáról fognak szavazni - írta elemzésében az Equilor.

A támogatásért a következő két évben Észak-Írország 2019-ig egymilliárd font értékben pótlólagos költségvetési támogatásban részesül, melyet oktatási, egészségügyi fejlesztésekre, és infrastrukturális beruházásokra költenek majd.

Theresa May a várható bevándorlási stratégiát is ismertette az alsóházban, mely szerint azok az uniós állampolgárok, akik egy később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan az Egyesült Királyságban élnek, automatikusan letelepedett státuszt fognak kapni, és a brit állampolgárokéval egyenlő jogok illetik meg őket az oktatásban, egészségügyben, szociális- és nyugellátásban. Akik nem töltöttek ki az öt évet, szintén maradhatnak, de csak az öt év letelte után folyamodhatnak letelepedett státuszért.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója nem hivatalos, Twitter üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szintű védelmet kellene biztosítani az uniós állampolgároknak a brexit után. Verhofstadt EP képviselő is hozzátette ehhez a témához, a brit javaslat több eleme sem megfelelő ebben a formában, ezért ezeket tanulmányozni fogják.

Ezt olvasta már?

Egyre kevésbé növekednek az árak az unióban »