Elgyengülhet a font a jegybank lépésére

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ma összeül a Bank of England vezérkara és eldöntik, hogy vágjanak-e a 2009 óta amúgy is történelmi mélységben tanyázó jegybanki alapkamaton. A lépésre viszont a font ismét gyengülésnek indulhat - mondta el Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője napindító videójában.

Erre figyel ma a piac

Csütörtökön a Bank of England kamatdöntő ülésének eredménye befolyásolhatja a tőzsdei befektetők döntéseit. Piaci várakozások szerint a brit jegybank 0,25 százalékra csökkenti 0,50 százalékról az irányadó kamatot és a mennyiségi monetáris enyhítő ciklus újrakezdésére is utalásokat tehet. Az Egyesült Államokban a júniusi termelői árindexet teszik közzé, valamint a munkanélkülisegély-kérelmek heti alakulását.

Patrick Harker, a Philadelphia Fed elnök szerdai beszédében elenyésző hatást tulajdonított a Brexitnek az amerikai gazdaságra nézve. Kifejtette: a növekedés töretlenül tart és ebben a környezetben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is tovább haladhat a hitelezés költségeit emelő monetáris pályán. "Úgy gondolom, az idén akár két kamatemelés is lehet" - mondta.

Felfelé mehet Budapest

Enyhe emelkedésre számítanak csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a piaci szakértők. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint az enyhe pozitív nemzetközi hangulat hatására kis mértékű emelkedés várható a magyar parketten is. Hozzátette: a vezető részvényeknél 0,5 százalékos emelkedésre számít, véleménye szerint azonban az OTP ettől nagyobb mértékű növekedést is elérhet.

Az elemző kiemelte, hogy az angol jegybank (Bank of England) kamatdöntő ülésének eredményét egy órakor teszik közzé, a várakozások szerint 25 bázispontos kamatcsökkenésről döntenek.

Az erre adott piaci reakció határozza majd meg a nap második felében a kereskedés irányát - fogalmazott.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: az európai trendek csütörtök reggel az emelkedés irányába mutatnak. Az elemző felidézte Mark Carney-nak, a brit jegybank elnökének korábbi nyilatkozatát, amely szerint a Brexit-népszavazás után kialakuló negatív kilátások miatt szükséges lesz az alapkamat csökkentése.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Erősödés utén gyengülés jőtt »