Elgyengült a forint - mikor áll talpra?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Akcenta elemzésével kiderítjük, hogy teljesített a forint múlt héten.

Jelentős csökkenések a forint árfolyamain

Donald Trump választási győzelme a múlt hétre is kihatással volt, főleg a pénzügyi piacok szempontjából. A kötvények, részvények és a valuták is mozgásba kerültek.

A forint is magas volatilitás áldozata lett, így az euróval szemben a 310 HUF/EUR szintre (augusztus óta a leggyengébb érték), az amerikai dollárral szemben pedig a 290 HUF/USD szintre gyengült a hazai deviza (a forint leggyengébb értéke június óta – Brexit). A forint jelenlegi jelentős gyengülése megalapozatlan, ezért a következő hetekben a hazai fizetőeszköz bizonyára törölni fogja veszteségeit.

Miért tapasztalható gyengülés?

Próbáljuk megnevezni a forint gyengülésének két fő okát. Az első, hogy Magyarország a pénzügyi piacok szempontjából az úgynevezett emerging markets (EM) országok közé tartozik.

„Abban az esetben, ha az EM pénznemek gyengülni kezdenek, az általában az összes ebbe a kategóriába sorolt ország pénznemének gyengülését szokta okozni, függetlenül attól, hogy a csökkenésre nincs semmilyen más reális ok. Ez jelenleg érvényes a forintra is. Láthatjuk az egyértelmű összefüggést D. Trump megválasztása, a mexikói peso és a török líra között, de a magyar forinttal kapcsolatosan nem” – vélekedik az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

A második fő ok az érzelmek és elvárások, amelyek nagyban befolyásolják a piacot, jelenleg is ez történik.

Amerika gazdasága most

Az az elvárás, hogy D. Trump győzelme új befektetéseket fog jelenteni az infrastruktúrába, amelyek gyorsítják majd az USA gazdasági fejlődését és az inflációt. Akik ezzel számolnak a jövő évben, csalódhatnak, mivel arra a kérdésre, hogy az amerikai kormány honnan fogja ezeket a befektetéseket előteremteni, még nincs válasz.

Az amerikai államadósság a GDP-hez képest jelenleg meghaladja a 100 százalékot. A közelmúltban, az amerikai kongresszusban vitáztak a demokraták és a republikánusok az államadósság felső határának kibővítése miatt Barack Obama számára. A dollár jelenlegi erősödése mellett elfoghat minket az érzés, hogy a piac nagy része túl rózsásnak látja az USA helyzetét. 

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »