Elpárologhat a forró pénz Prágából

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Szemünk se rebbenjen, ha gyengül a cseh korona, miközben mindenki az erősödésre spekulál. Mert akik a forró pénzek mögött állnak, hamar türelmüket veszíthetik.

Ahhoz képest, hogy a prágai jegybank tegnapi bejelentése az idei első negyedév legnagyobb izgalommal várt eseménye volt, alig erősödött a cseh korona azt követően, hogy elengedték a még 2013 őszén kifeszített 27-es árfolyamküszöböt. Ma reggelre 26,6-ig erősödött a cseh korona az euróval szemben. Emlékezhetünk, hogy annak idején svájci frank árfolyama 20 százalékot lendült az árfolyamgát eltörlését követően.

Sikeresen kommunikáltak

A cseh jegybank nyilván tanult a svájci eseményekből és folyamatos kommunikációval próbálta enyhíteni a nyomást és a kockázatot – magyarázta Buró Szilárd, az Equilor online üzletág vezetője. Emlékeztetve: már február óta rendszeresen megemlítették, hogy az első negyedév végeztével az árfolyamsáv elengedésre kerülhet, vagyis feloldották a bizonytalansági faktort. Másrészt, többször is hangsúlyozták, hogy nem engedik a szélsőséges árfolyam ingadozásokat. Tehát, ha szükséges, akkor újra beavatkozik annak érdekében, hogy a svájci események ne ismétlődhessenek meg Csehországban.

Eddig még nem lengett ki

Jelenleg úgy tűnik – tette hozzá, hogy Jiri Rusnok a cseh jegybank elnöke, az elmúlt hetek kommunikációjával alapvetően jól alapozta meg a döntést és a bejelentést követően nem következtek be szélsőséges árfolyam mozgások. A korona ugyan megkezdte az erősödést, de ennek mértéke egyelőre nem haladta meg a 2 százalékot, ami még elfogadható devizapiaci mozgásnak tűnik.

Akár gyengülhet is!

Mint mondta, egyelőre az látszik, hogy az erősödésre spekulálók hosszabb távon gondolkodnak. Abban bízva, hogy a jegybank által kordában tartott erősödés akár a következő hetek meghatározó iránya is lehet.

Vélemény szerint sok olyan forró pénz is beáramlott az elmúlt napokban a korona erősödésére játszva, amely mögött türelmetlen befektetők állnak. Ők egy esetleges megtorpanás, vagy némi gyengülés hatására hamar megkezdhetik a pozíciók likvidálását.

Ami a mostani várakozásokkal ellentétben, hirtelen gyengítheti a cseh koronát. Rövid távon tehát komolyabb kilengésekre és akár meglepő korona gyengülésre is számíthatunk.

Ezt olvasta már?

Érintetlen maradt az OTP erős ellenállási szintje »