Érik a meglepetés a dollár piacán

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Átmeneti a megnyugvás az ausztrál dollár piacán, egyre többen shortolják a brit fontot és a FED jegyzőkönyvére várnak a dollárkereskedők - foglalta össze a devizapiaci híreket John J. Hardy, a Saxo Bank elemzője.

Tovább eshet az ausztrál dollár

Az éjszaka jelent meg az ausztrál jegybank legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, amely kifejezetten rossz hatással volt a short AUD pozíciókra: a kamatcsökkentést ugyanis néhány döntéshozó ellenezte, a jegyzőkönyv hangvétele pedig arra utal, hogy a további kamatvágások jóval lassabban történhetnek majd meg, mint ahogyan azt a meglehetősen agresszív piac elkezdte beárazni.

Ezek a hírek csak átmeneti megnyugvást hoztak az ausztrál dollár számára, amely az elkövetkező hónapokban a piaci ciklus mélypontjára eshet az amerikai dollárral szemben.

Az éjszakai kereskedésben az ausztrál dollárt segítette az a tény is, hogy a kínai jüant kicsit erősebb szinten fixálták, illetve azok a hírek, amelyek szerint a kínai bankok jelenleg kisebb nyomást látnak a devizán (legalábbis a hivatalos kínai források ezt hangsúlyozták).

Shortolják a fontot

A short GBP pozíciókra gyakorolt nyomás viszont fokozódott, mivel az ORB/Telegraph legfrissebb felmérése azt mutatta, hogy a közelgő Brexit szavazáson a maradásra szavazók várható száma ugrásszerűen megnőtt – figyelembe kell ugyanakkor azt is venni, hogy az ilyen jellegű felmérések rendkívül magas hibahatárral dolgoznak, a szavazást pedig igazából a szavazók megjelenési hajlandósága fogja eldönteni (úgy véljük, hogy az elszakadásra voksolók motiváltabbak a megjelenésre).

Ettől függetlenül a rövid távú piaci mozgásokban inkább a font erősödése valószínű, már csak a nagyméretű short GBP pozíciók miatt is.

Lesz meglepetés?

Holnap hozzák nyilvánosságra a Fed Nyíltpiaci Bizottsága legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, benne a testület szavazói közötti belső vitával – továbbra is megvan az esélye egy héja hangvételű meglepetésnek.

A dollárkereskedők még mindig a kiutat keresik, mivel a kiemelkedően jó pénteki amerikai adatokat követően sem indult meg igazán nagy lendülettel az USDJPY. Ideje lenne, hogy az USDJPY végre 109,50 felett ragadjon, az EURUSD-nak pedig le kellene törnie, és az 1,1200-as szint irányába mozdulnia ahhoz, hogy tartós dollár erősödésről beszélhessünk.

Miután az EURUSD a múlt héten az 1,1350/75 szint alá esett, a héten várjuk a trend folytatását, azt, hogy akár az 1,1200-as szintig csúszik le a kereszt - mondta el a szakértő.

Ezt olvasta már?

Kicsit megakadtunk, aztán pedig leragadtunk »