Erős kezdés után kilengések - a forint hete

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Erős volt a volatilitás a hét második felében. Így teljesített a forint - áll az Akcenta elemzésében.

Kilengések a hét második felében 

A forint árfolyama az euróval szemben a hét elején viszonylag stabil volt. A kereskedelem a 309,6 - 311 HUF/EUR sávban folyt. A hét másik felét már a nagyobb volatilitás jellemezte. Szerdán a forint erősödött egészen a 308,6 HUF/EUR szintig, ezután viszont nyereségeit elveszítette. A befektetők az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki tárgyalásának eredményére vártak. Ezt követően a piacon lényeges kilengések voltak megfigyelhetők, a forint legyengült a 310,8 HUF/EUR szintre, de részben helyreállt az árfolyam, egészen a 309,8 HUF/EUR értékre.

A forint erős volt a hét elején

Lényegesebb mozgások kisérték a forint árfolyamát az amerikai dollárral szemben. Hétfőtől a hazai fizetőeszköz erősödött és kedden ezeket a nyereségeket még tovább bővítette a forint a 272 HUF/USD szintre. Szerdán az árfolyam elérte a 271 HUF/USD határt, ami a legerősebb értéknek számít 2015 októbere óta. A délutáni órákban azonban megfordult a trend és nyeresége egy részét elveszítette.

A csütörtöki EKB tárgyalás nagy hatással volt a piacra. A bank saját politikáján nem változtatott, de a pénzügyi piacok feszültsége miatt a forint árfolyamát mindkét irányban nagyobb kilengések kisérték. Az üzleti órák végén 274,4 HUF/USD volt az árfolyam.

Magyarország később tudja felhasználni a támogatásokat

Varga Mihály gazdasági miniszter bejelentette, hogy Magyarország ebben az évtizedben még nem tesz lépéseket az euró bevezetésére.

„Az euró zónába való belépés egyik feltétele a GDP  maximum 60%-os államadósság elérése. Ezen érték elérése nem okozna gondot az országnak, hiszen az Európai Unió már nem ragaszkodik ehhez a feltételhez. Elegendő csupán, hogy az adósság hosszútávon csökkenő tendenciát mutasson” – hangsúlyozta az AKCENTA CZ elemzője.

Varga továbbá bejelentette, hogy Magyarország nem lesz képes 2018-ban felhasználni a 2014-2020 közötti időszakra szánt uniós támogatásokat. Az államadóssággal kapcsolatos kérdésekre a miniszter azt válaszolta, hogy semmilyen kompromisszum nem jöhet szóba, valamint a hiánynak 3% alatt kell maradnia a GDP-vel szemben.

Néhány tény a hétről
- Az átlagbér februárban az eddigihez képest + 5,9%-kal nőtt, tehát 248 000 HUF volt.
- Az államháztartás hiánya 2015-ben elérte a 2-%-os GDP-t, ami 679,7 milliárd forint volt.
- Az Európai Központi Bank meghagyta kamatait és a QE program is változatlan maradt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Reggelhez képest javított a forint »