Erősen kezdte a hetet a forint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az AKCENTA CZ segítségével megnéztük, milyen hete volt a forintnak.

Kezdeti nyereség, majd gyors visszaesés

A forint az euróval szemben hétfőn erősödött egészen a 312,5 HUF/EUR értékig. Kedden a nyereséget részben elvesztette a hazai fizetőeszköz, így szerdán és csütörtökön az árfolyam a 313 – 314,4 HUF/EUR szinten stabilizálódott.

Jól indított a forint az amerikai dollárral szemben is. Kedden délután erősödött a forint a 281,3 HUF/USD szintre, ami az utóbbi három hét legjobb pozíciója volt. Délután nyereségeit részben törölte és csütörtök délután a 281 HUF/USD értéken mozgott, majd a nap végét a 282,6 HUF/USD értéken zárta.

Az MNB korlátozza a kereskedelmi bankokat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden úgy döntött, hogy augusztustól a három hónapos repó pályázat (a monetáris politika eszköze, amely lehetővé teszi a kereskedelmi bankoknak a többleti likviditást elhelyezni a központi banknál) csak egyszer lesz közzé téve havonta az eddigi heti helyett. Továbbá októbertől az MNB korlátozni fogja a kereskedelmi bankok hozzáférését ehhez az eszközhöz. Miért döntött így az MNB?

„A bank azt várja, hogy ezek a pénzeszközök (ebben az esetben a bankok likviditása), amelyek eddig a jegybanknál voltak letétben, fokozatosan áthelyeződnek a bankközi piacra. Ez az MNB szerint elegendő lesz arra, hogy csökkentse a piaci kamatokat és megnövelje a magyar kormány kötvények iránti keresletét” – vélekedik az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

A Moody’s nem fektetne magyar kötvényekbe

A Moody's ügynökség meghagyta Magyarország Ba1 minősítését, ami más szavakkal azt jelenti, hogy a magyar államkötvények még mindig az úgynevezett befektetési zónán kívül találhatóak, tehát „spekulatív“ kategóriában. Hasonló negatív értékelést kapott Magyarország az S&P ügynökségtől is. Az egyetlen ügynökség, amely Magyarországot a befektetési fokozatba sorolta (bár csak a BBB- kategóriába) a Fitch volt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Erősödés utén gyengülés jőtt »