Erre mozdulhat a forint nyáron

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az elkövetkezendő hónapokban továbbra is jelentősen érzékelhetőek lesznek a Brexit hatásai. A következő tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között kulcsfontosságúak lesznek, ugyanis azokon dől majd el, mennyire marad szoros a gazdasági együttműködés - írja az AKCENTA CZ elemzése.

Kivárnak a befektetők

A befektetők is próbálják kitalálni, hogy melyik oldalára esik az érme. Vajon megmarad a bizonytalanság az európai politika és gazdaság körül, amely mostanáig elvette a befektetők kedvét a kockázatosabb invesztícióktól? Esetleg kiderül, hogy a Brexit nem is lassítja olyan mértékben a gazdaságot, mint ahogy azt várták?

Sok tényező okozhatja a gazdasági hangulat megváltozását, és a jelenleg alacsony hozammal járó befektetésektől vonzóbb lehetőségek kínálkozhatnak a feltörekvő piacokon. Ebben az esetben a magyar forint is kiemelt figyelmet kaphat a befektetők körében.

A jelenlegi helyzetben egyre több makrogazdasági bizonytalanság lép fel, ezért a befektetők között valószínűleg népszerűbbek lesznek a biztonságosabb, nagyobb likviditással rendelkező eszközök, amit a devizapiacon jelenleg az amerikai dollár, a svájci frank, illetve a japán jen képvisel. Az euró a jelenlegi feszült politikai helyzet miatt nagy nyomás alatt van, és amennyiben ez fokozódik, úgy a pénzeszköz jelentős gyengülésnek indulhat.

A monetáris politika további lazítása, a kínai gazdaság átalakulása és az európai politikai bizonytalanság további aggodalmakat kelthetnek a befektetőkben. Ezek a történések azt eredményezhetik, hogy az év hátralévő részében kevés kiszámítható trenddel szembesülnek a befektetők, ellenben a magas volatilitású lehetőségek egyre jellemzőbbek lesznek.

Továbbra is nyomás alatt marad a forint

Ami a forint-dollár devizapárt illeti, a hazai fizetőeszköz a nyári hónapokban valószínűsíthetően továbbra is gyengébb marad, ez a 280 HUF/USD szintet jelenti.. A befektetők már kételkednek abban, hogy a FED szeptemberi ülésén megemelné a kamatokat, azonban ha az Egyesült Államokból nem érkeznek kedvezőtlen gazdasági adatok, akkor a dollár iránti kereslet viszonylag nagy marad, ami a pénzeszköz erősödését hozhatja.

A forint-euró árfolyamon a fentiekhez hasonló alakulás várható, azaz a forint az elkövetkezendő hónapokban nyomás alatt lesz, nem csak a Brexitből fakadó kockázatkerülés miatt, hanem a magyar gazdaság lassulásának eredményeként is. A gazdasági növekedés fokozatosan elveszti lendületét, és a második félévben várhatóan tovább lassul, ami elsősorban az autóipari gyengülő aktivitásnak és az EU-s források apadásának köszönhető. Ezen túlmenően a GDP növekedésére hatással van a német gazdaság teljesítménye, illetve a kínai gazdasági események.

Előrejelzések szerint a forint a nyár folyamán a 313 HUF/EUR határ felett marad, és a fent említett makrogazdasági bizonytalanságok miatt az elkövetkezendő időkben még tovább romolhat népszerűsége.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem veszik be a jüant a libra kosarába »