Ez a jen éve lehet

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Éjjel ismét összeült a Bank of Japan monetáris tanácsa és úgy döntöttek, hogy nem változtatnak a -0,1 százalékos alapkamaton. A japán jen 2016 során már nagyon sokat erősödött. Ez a trend, a FED kamatdöntésétől függően folytatódhat, de 2016 már várhatóan így is a jen éve lesz.

Érdekeset húzott a japán jegybank

Reggeli ülése után nem változtatott az alapkamaton a japán jegybank, de egy meglehetősen érdekes döntést hozott: szándéka, hogy kontrollálja a hozamgörbét és ezzel a 10 éves hozamokat mindenképpen 0 százalék körül tudja tartani - mondta el Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

A világ pénzpiacain nagy érdeklődéssel várt tanácskozás után a BOJ közölte, hogy a jövőben nem a monetáris bázis - vagyis a készpénzállomány, a jegybanki tartalék és az egynapos betétek összege - lesz pénzügypolitikájának a középpontjában, hanem a hozamgörbe: a központi bank elsősorban hosszú lejáratú kötvényeket vásárol; szeretné a tízéves japán államkötvény hozamát a jelenlegi zéró szint körül tartani.

A japán jegybank egyúttal közölte: folytatja a gazdaságélénkítő célú, átszámítva nagyjából havi 65 milliárd dolláros kötvényvásárlásokat, amíg nem teljesül a 2 százalékos inflációs cél.

A laza monetáris politika folytatása jó hír a részvénypiaci befektetőknek. A jegybanki bejelentés után "kilőtt" a japán tőzsde; az irányadó tokiói index, a Nikkei-225 16 ezer 500 pont közeléből egy órán belül csaknem 16 ezer 800 pontig erősödött. Ez majdnem 300 pontos, több mint 1,70 százalékos emelkedés az előző naphoz képest.

Az amerikai dollár árfolyama egyhetes csúcsra, 102,67 jenre kapaszkodott föl.

Olvastad már? Yellen szavai adhatnak iránymutatást
Megkezdődött az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos ülése. A kamatdöntést ma este nyolckor ismertetik.

Ezt olvasta már?

2000 dollár felett is járt az arany árfolyama »