Falat tör vagy visszapattan a forint?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Sok múlhat a jegybankon, de a felminősítési spekulációk simán felülírhatják a forintgyengítő kamatvágások hatását.

Hetek óta csipkedi a magyar deviza az euróval szembeni 305 forintos támaszt. Vajon letörésre vagy felpattanásra számítsunk?

Erős támasz a 305

Az EUR/HUF chartra pillantva azt látjuk, hogy technikai alapon a 305-ös szint erős támasz, most is ez áll a további erősödés útjában, ám olyan sokszor futott már neki a forint, hogy egyáltalán nem lenne meglepő az áttörés – vélekedett Buró Szilárd, az Equilor online üzletág vezetője. Hozzátéve: az előttünk álló hetek, sőt, esetleg hónapok kulcskérdése lehet a 305-ös támasz sorsa.

Amennyiben áttörés következne, akkor már a 300-as lélektani támasz kerülne képbe, míg felpattanás esetén 308-310 közé gyengülhet a forint.

Főszereplő: Matolcsy György

Fundamentális alapon közelítve azt mondhatjuk – folytatta -, hogy a jegybank az események legfontosabb szereplője. Bár sokáig egyértelműnek tűnt, hogy idén már nem folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, de mostanában sokat lazult a kommunikáció, s az infláció alakulása, illetve a forint erősödése is segítheti a kamatvágást.

Ha a jegybank felbátorodik, akkor nyilván a gyenge irányba mozdul a forint.

Ukrán-válság az ingerküszöb alatt

Míg korábban az orosz-ukrán konfliktus nagy hatással volt a térségi devizákra, mára ez lecsengett. Aminek talán tőzsdepszichológiai okai lehetnek: a befektetők megszokták a válságot a szomszédban.

Jobban hathatnak a görög események, de a halogatás és az időnyerés most ezeket a hullámokat is simította.

Felminősítési spekuláció

Tetten érhető ugyanakkor a forint erősödési hullámaiban a felminősítési spekuláció. A jelenlegi szinteken azzal lehet számolni, hogy ha belátható közelségbe kerülne a magyar államadósság befektetésre ajánlott kategóriába minősítése, akkor sávot válthatna, vagyis 290 és 300 közé erősödhetne a forint az euróval szemben.

Tavaly azok jártak jól, akik dollárt vettek. Ennek ellenére sem érdemes külön elemezgetni az USD/HUF kurzust, mert az csak az EUR/USD és az EUR/HUF leképeződése.

Ezt olvasta már?

Vegyesen mozgott a forint a devizapiacon »