Fél éve nem láttuk ilyen erősnek a forintot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csaknem hat hónapos csúcsot ért el a forint pénteken az euróval szemben a bankközi kereskedésben.

Nem csak az eurót nyomta le

Az eurót nem sokkal délután két óra után 308,45 forinton jegyezték. Ennél erősebb utoljára március 7-én volt a magyar fizetőeszköz, akkor hajszállal a 308,00-as szint alatt, 307,96-on tetőzött az árfolyam. Reggel 7 óra tájban 309,38 forinton forgott az európai közös pénz.

A többi devizával szemben is erősödött a forint. Egy amerikai dollár 273,16 forintot ért a reggeli 274,00 forint után. A svájci frank 282,00 forint körül forgott. Reggel 283,51 forint volt a jegyzés.

Az euró gyengeségére spekulálnak

Akár emelnek még az idén kamatot, akár nem, a dollár most erősödésre van ítélve. Fordulatról szólnak a kommentárok az EUR/USD piacon. A dollár ismét erősödni látszik. Pláne, hogy sokan várnak valami Fed bejelentést a hétvégi Jackson Hole-i konferencián.

Egyelőre nem látszik fordulat a trendben, ha egyáltalán trendről beszélhetünk – vélekedett Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője.

Két lába van

A dollár láb esetében nincs nagyobb mozgolódás – folytatta, amin vélhetően a Jackson Hole-i tanácskozás sem változtat. Tulajdonképpen, akár emelnek még az idén kamatot, akár nem, a dollár most erősödésre van ítélve. Más kérdés, hogy éppen nincs nagy mozgolódás a dollár piacán.

Egészen más a helyzet az euró lábbal. A piac ugyanis sokat vár az EKB-tól. Annál is inkább, mert a BoE kamatot vágott, vagyis elég éles a leértékelési verseny Európában. A leszálló hozamok miatt könnyen „papírhiány” alakulhat ki. Mert a piac felszívja a kötvényeket, akadályozva ezzel az EKB "pénzteremtését".

Ezt olvasta már?

Erősebb pozícióban találtuk a forintot péntek reggel »