Felbolydulhat holnap a forintpiac

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ha túlpörögne az infláció, sanszos, hogy a jegybank megint lehűti a kedélyeket.

Holnap közli a Központi Statisztikai Hivatal a magyar fogyasztói árak szeptemberi alakulását. Vajon mire számíthatunk, s a vártnál nagyobb szórás esetén felbolydul-e a forintpiac?

Előrébb tolódhat a kamatemelés?

Az augusztusi 2,6 százalék után 2,7 százalékos szeptemberi inflációs adatot várunk – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve, amennyiben ennél magasabb lenne a fogyasztói árak emelkedése, akkor a klasszikus tankönyvi esetben felértékelődne a forint, mert a piaci szereplők arra gondolnának, hogy a most vártnál előrébb tolódna a hazai kamatemelési ciklus kezdete.

Jelenleg 2019 végére, vagy még inkább 2020-ra várják a Raiffeisen elemzői a ciklus startját, mert az Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelezte, hogy nemcsak kivárná az Európai Központi Bank lépését, de még utána is tartaná egy darabig a zérus közeli rátát.

Beavatkozhat a jegybank

Mindezek fényében az elemző szerint arra számíthatunk, hogy amennyiben 310 alá is benézne az EUR/HUF kurzusa, akkor sanszos a jegybanki beavatkozás a forint gyengítése érdekében.

Más kérdés, ha az inflációs adat alulmúlná a várakozásokat, akkor ezt meglovagolhatná a jegybank, de itt sem valószínű, hogy a 314-315-ös ellenállási zónánál feljebb hatna a forintgyengülés.

310 alatt mindent bele!

A chartra pillantva az tűnik követhető stratégiának, hogy 310-nél vegyük, 314-nél meg adjuk az EUR/HUF devizapárt. Ha 310 alá is benézne a kurzus, akkor nagyobb összeggel is beszállhatunk a vételi oldalon, abban bízva, hogy a magyar jegybankárok úgyis visszarántják a sávba a lesüllyedő kurzust.

Ezt olvasta már?

Üzletszerű pénzváltás miatt büntet az MNB »