-->

Felforgathatják a devizapiacot az amerikai adatok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A tegnap éjszaka publikált Fed-jegyzőkönyv annyira egybevágott a várakozásokkal a gazdasági és kamatpolitikai kilátások boncolgatása terén, hogy a piac egyáltalán nem reagált rá, még a fontosnak tekinthető ISM szolgáltatói beszerzési menedzserindexben közölt jelentős megugrást követően sem. A jelen helyzetben a piac úgy véli, hogy a Fed iránymutatására hagyatkozni teljesen felesleges lenne - a decemberi kamatemelés valószínűsége már alig 12 százalékos, olvasható a Saxo Bank elemzésében.

Az amerikai piacnak az erőteljes adatokra adott tegnapi reakcióját kicsit nehéz megemészteni – elképzelhető, hogy a dollár esetében nincsenek elegen a vételi oldalon. Ettől függetlenül ha pénteken ismét erőteljes amerikai adatokat látunk majd, akkor az végre a dollár irányába tolhatja el a piaci preferenciát a többi G3 deviza (EUR és JPY) és a CHF irányából.

Tovább óvatoskodna a Fed
A Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv hangvétele kétségeket ébreszt a monetáris szigorítás folytatásának ütemezésével kapcsolatban.

A Brexit-szavazás sokkja utáni font erősödés első jeleit valószínűleg az EURGBP párban tapasztaljuk majd – már most óvatos jeleit látjuk annak, hogy valamiféle ellenállási szint alakulhat ki itt. Jelenleg a kereskedők inkább taktikai léptékben gondolkodnak, és azt nézik, hogy a piac visszatér-e a brit népszavazást követő első egyensúlyi pontra, a 0,8400 szintre.

Az euró-kereskedők érdeklődésének középpontjában valószínűleg az aktuális politikai kockázatok, illetve az olasz és az összeurópai banki helyzet áll. Sokak szerint a megoldás erre a helyzetre az lenne - és ezzel végre az euró is vissza tudna pattanni egy kicsit –, ha az olasz bankok olyan típusú mentőcsomagban részesüljenek, mint amilyenben az amerikai bankok 2008-ban, amikor az amerikai kormány nagy mennyiségben vásárolt a pénzintézetek rossz minőségű eszközeiből, hogy stabilizálja a pénzügyi szektort.

Az erőteljes amerikai adatok szemmel láthatóan hidegen hagyják az USDJPY devizapárt mindaddig, amíg nincs közvetlen hatásuk a Fed politikájára. A július 10-re tervezett felsőházi választás Abe népszerűségének kisebb próbaköve lehet – ezt követően az érdeklődés középpontjába inkább a japán jen meredek emelkedésére adott japán jegybanki/kormányzati válasz kerülhet.