Felkavarták a nagyhatalmak a devizapiac állóvizét

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 6,5 százalékkal növekedett. Az államháztartási hiány az előzetes becslések szerint 2017-ben elérte a GDP 2,0 százalékát. Az államadósság 2017 végén elérte a GDP 73,6 százalékát - olvasható az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentésében.

Erős a magyar gazdaság, nyereséges a forint

A piaci fejlemények ezen a héten kedveztek a magyar forintnak, amely hétfőn az új üzleti hetet a 312,5 HUF/EUR árfolyam szinten kezdte, majd csütörtök délutánra közel járt a 311 HUF/EUR árfolyamhoz.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Bár az MNB múlt hét kedden ismét megerősítette, hogy egyelőre folytatja a laza monetáris politikáját, a legtöbb nagy központi bank - beleértve az EKB-t is - mégis készül a megszorításra.

A forintnak azonban a monetáris politika divergenciája ellenére is sikerült tovább erősödnie. A magyar gazdaság erős alapjait tükrözi a forint nyeresége, valamint a befektetők élénk érdeklődése a forint alapú eszközök iránt. 

Kereskedelmi háború a nagyhatalmak között?

A HUF/USD devizapár alakulása az elmúlt napokban ingadozott. A vételár váltakozva mozgott mindkét irányban, főleg a 253,0 – 255,0 HUF/USD árfolyam sávban.

Hasonlóan ingadozott az EUR/USD alakulása is, ahol az amerikai gazdaság és az eurózóna új makró adatai egyaránt háttérbe szorultak az Egyesült Államok és Kína közötti fenyegető kereskedelmi korlátozások miatt.

Az USA ugyanis - válaszul a Kínával szemben kialakult kereskedelmi deficitre -, azzal a javaslattal állt elő, hogy vezessenek be új vámintézkedéseket mintegy 1300, Kínából importált termékre, amelyek együttesen 50 milliárd dollár értékű árut képviselnek.

A kínai fél nem sokáig váratott magára, válaszul 25 százalékos büntető vámot helyezett kilátásba 130 Egyesült Államokból származó terméktípusra, beleértve olyan műszaki termékeket is, mint például az autók és a repülőgépek. Csütörtökre azonban a vitába visszatérni látszik a diplomácia.

„Úgy tűnik, hogy az amerikai fél retorikája jelenleg inkább egy jobb kereskedelmi feltételek elérése érdekében alkalmazott eszköz.” - mondta az AKCENTA CZ szakértője. 

Az említett vámok pedig nem is biztos, hogy egyáltalán hatályba lépnek. 

Ezt olvasta már?

Vegyes a hangulat az amerikai tőzsdéken »