Felszívja vagy elhagyja magát a forint?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Több makroadat befolyásolhatja a forint árfolyamát a következő napokban. A tegnapi államháztartási hiány adatok után ma reggel inflációs számok, pénteken pedig előzetes GDP adatok érkeznek hazánkba, melyek akár jelentősebb hatással lehetnek a kurzusra.

Nem változott a forint árfolyama reggelre

Érdemben nem változott kedd reggelre a forint árfolyama a bankközi devizapiacon.  Az euró jegyzése 311,44 forinton állt a hétfő esti 311,36 forint után. Egy amerikai dollár 280,92 forintot ért. Előző este 281,07 forint volt az árfolyam. A svájci frankot 285,50 forint körül jegyezték a hétfő esti 285,89 forint után.

Az eurót nem sokkal reggel hét óra előtt 1,1083 dolláron jegyezték, lényegében ugyanazon a szinten, ahol hétfő este.

Nem mozdul az infláció a negatív tartományból

A fogyasztói árak júliusban átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Ugyanezen időszak alatt az üzemanyagok ára jelentősen csökkent. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak - közölte a KSH.

12 hónap alatt, 2015. júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 25,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékkal nőtt, a sertéshúsé 14,2, a sajté és a tejé egyaránt 6,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 13,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent - áll a KSH közleményében.

Ezt olvasta már?

Erősebb pozícióban találtuk a forintot péntek reggel »