Felszívta magát a rubel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az olaj drágulása és az esedékes adófizetések miatt növekvő rubelkereslet tovább erősítette az orosz valutát.

A rubelt szerdán délben négy havi csúcson 50,73 dolláron jegyezték, keddhez képest 0,7 százalékkal, áprilisban eddig pedig 16 százalékkal ment fel az árfolyama. Az euró 53,88 rubelen forgott, 0,55 százalékot erősödött egy nap alatt. Az orosz valuta árfolyama december közepén 100 rubelen érte el mélypontját az euróval szemben.

A rubelnek jót tett, hogy a nemzetközi referenciaként szolgáló északi-tengeri Brent típus ára 60 dollár fölé emelkedett az olajpiacon, és az amerikai termelés lelassulóban van. Felhajtotta a rubel árfolyamát az is, hogy a hó végén esedékes adófizetések miatt az adózók nagy mennyiségben váltanak át külföldi devizát rubelre.

Több elemző szerint azonban a rubel erősödése nem lesz hosszú életű. A dollár jegyzése néhány héten belül várhatóan 54-55 rubelre erősödik, mert a jegybank április 30-án valószínűleg leszállítja az irányadó kamatot - mondta Pável Skipalov, a Romanov Capital vezető elemzője. A Danske Bank szakértője szerint a jelenlegi olajárakat és a kockázati környezetet tekintve az orosz valuta 55-60 rubelen lenne a helyén a dollárral szemben.

Ezt olvasta már?

Nőtt az orosz arany- és devizatartalék júniusban »