Felveszi a harcot a spekulánsokkal Japán

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Japán kész megtenni a szükséges intézkedéseket, ha a pénzpiacokon folytatódnak a spekulációk - közölte Aszakava Maszacugu japán pénzügyminiszter-helyettes, miután a kormányzat és a jegybank vezetői áttekintették a globális pénzpiaci fejleményeket.

Megvédik a jent

A pénzügyminisztérium, a tőkepiaci felügyelet (FSA) és a központi bank illetékes tisztviselői szerda délután rendkívüli ülést tartottak, hogy elemezzék az amerikai elnökválasztás következtében kialakult piaci helyzetet.

A bizonytalanságot mindennél jobban gyűlölő piacok abban reménykedtek, hogy a kiszámíthatóságot jelentő tapasztalt politikus, Hillary Clinton nyeri meg az elnökválasztást. Az a perspektíva, hogy a politikai tapasztalatokat nélkülöző és kiszámíthatatlannak tűnő Donald Trump jut be a Fehér Házba, óriási aggodalmat keltett a befektetőkben.

"Úgy látjuk, hogy rendkívül szélsőséges mozgások alakultak ki a pénzpiacokon, ideértve a devizákat is" - jelentette ki a tanácskozás után Aszakava Maszacugu.

Hozzátette, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket, ha a spekulációs célú mozgások folytatódnak. Jelezte azt is, hogy a reagáláshoz semmilyen eszközt nem zárnak ki.

Mindazonáltal a jelenlegi szakaszban Japán nem tart szükségesnek összehangolt akciót a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoport részéről. A G7-ek soros elnöki tisztségét Japán tölti be idén. A szavazatok összeszámlálásának kezdetétől fogva egyre valószínűbbnek tűnt, hogy minden várakozással ellentétben Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást.

Sokk a piacon

A piacokat meglepte és sokkolta a körvonalazódó eredmény, így az időeltolódásból adódóan nyitva tartó ázsiai értékpapírpiacokon végigsöpört a pánik. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,36 százalékos, a szélesebb körű Topix-index pedig 4,57 százalékos veszteségben zárt szerdán, miközben a tízéves japán államkötvények hozama mínuszba került.

Enyhe megnyugvást hozott, hogy Trump győzelmi beszédében nem tett említést a választási kampányában hangoztatott legfőbb ígéreteiről, köztük az amerikai-mexikói határon felépítendő falról és az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény felmondásáról sem.

Túl erős a jen

Az Egyesült Államok számos japán vállalat számára létfontosságú piac. A jen felértékelődése miatt hónapok óta szenvedő japán vállalatok számára óriási csapás, hogy a válságok idején biztos menedéknek számító jen árfolyamát tovább erősítette a Trump várható győzelme miatti aggodalom.

A közép-európai idő szerint reggel hat órakor elért napi mélypontján a jenhez viszonyítva 3,79 százalékos veszteségben állt a dollár, miközben az euróval szemben "csak" 2,32 százalékos, a svájci frankhoz képest pedig 2,35 százalékos mínuszt mutatott. Délelőtt háromnegyed tizenegy körül 103,41 jenen forgott a dollár, ami 1,67 százalékos veszteséget jelent.