Forint, forint, te mindenem!

| olvasási idő: kb. 1 perc

A négynapos (helyenként három) szünetnek köszönhetően (pontosabban talán annak is) nem volt olyan esemény az elmúlt napokban, amiről oldalakat lehetne írni, így eg kis hármas válogatást szedtem össze, inkább egyfajta gondolatindító zakúszka jelleggel.Tőzsdére megy a Facebook május közepén. Két gondolat motoszkál a fejemben ennek okán. Az egyik, hogy bizonyára még sokan emlékeznek a Google és a Yahoo részvényeinek pályafutására, de hozhatnám példának a hazai Synergont is.

No nem az árfolyam változására gondolok, hanem arra, hogy egy tőzsdei cégnél mindig bevételkényszer van. Az elmúlt évtizedekben a siker mércéje a minden évben növekedő árbevétel volt, szinte bármi áron. Emlékszem - név nélkül-, hogy volt, aki bármilyen munkát bevállalt, még ha egy forint/dollár nyeresége sem volt rajta, csak legyen árbevétel növekedés. Ennek persze egyenes következménye a terheltség, a mindenáron történő értékesítés. Nyilván a Facebook oldalán várható egy-két nagyobb dobás, amiből pici információkat néha megszellőztetnek (önálló videómegosztó oldal stb.), és erre spekulálva várható az árfolyam emelkedése, de ez mindig csak ideig-óráig tartja fent az árfolyamot. A hogyan továbbot pedig majd meglátjuk :)

A másik felrémlő gondolat az egésszel kapcsolatosan a miért kérdés. Általában tőzsdére akkor viszi az ember a cégét, ha plusz forrást akar bevonni, nem visszatérítendő formában (hiszen a kölcsönt vissza kell fizetni, a részvényeket azonban nem kell visszavásárolni). Lehet, hogy a videómegosztó oldal a forrásbevonás legfőbb oka? Vagy más nagy durranásra készül a kék F? Az eddigi újításaikat tekintve, különösen a közösségi marketing terén, én reménykedem egy újabb világmegváltásban :)

Felminősítették Lettországot, mert egyszerűen csak csinálták a dolgukat, mindenféle marketing kommunikációs üzenetek fogalmazgatása helyett. Ezen nincs mit kommentelni, csak jó érzés megírni egy ilyen hírt. A másik felminősítés Görögországot érinti, ami így kikerült a nem fizetői minősítésből. Persze ettől még nem fognak szükségszerűen fizetni... Itt lenne a helye egy rövid eszmefuttatásnak a minősítő cégek megítéléséről, de egyrészt ezt a csontot már sokan lerágták, másrészt a Pireus Bank 50 millió euróra peri a Reuterst, a feltételezetten a Reuters híradásaival okozott kár miatt. Érdekes per, régen időszerű volt már valami hasonló. Kibicelni egyszerű, de ha valakit leültetnek az asztal mellé, és a saját pénze terhére kell játsszon, az a fair játszma. Érdeklődve várom a folytatást.

Forint, forint, te mindenem! Hét havi csúcson a hazai fizetőeszközünk, pont olyan erős már, mint Toldi Miklós! Én pedig töprengek. Azon, hogy valószínűleg nem lesznek IMF megállapodások, és ezt ügyesen csinálták, el kell ismerni! A híresztelés az volt, hogy 300 forintos euró felett állapodik csak meg a kormány, mert akkor éri meg árazni az államadósságot, közben megszerveztek egy (persze több) kínai találkozót, és tegnap a miniszterelnök-helyettes bejelentette, Kína kész kezdetként 1 milliárd eurós hitelkeretet biztosítani Magyarországnak. Voilá, lett kínai IMF-ünk, Kínának pedig európai uniós gyarmata. Szabadságharc, így szeretlek! Megyek, előásom azt  a vörös zászlót a padlásról...