Formába hozza a fontot a jegybank?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Június 23-a volt idén az időpont, melyre mindenki emlékezni fog a tőzsdéken. Tavaly januárban Svájc kreált egy nagy pánikot, augusztusban a görögök és Kína, most Nagy-Britannia. Bár az utóbbi esemény lassan teljesen köddé válik, a részvénypiacok mintha teljesen elfeledkeztek volna arról, hogy van egy "kis" EU válság és csak a gyorsjelentésekre koncentrál minden iránymutató index - írja összefoglalójában a tradebeat.hu elemzője.

Hol érdemes keresgélni?

A nyersanyagpiacok is oldalazásba kezdtek a nagy ralizás után, így maradnak a devizák, ahol még érdemes nézelődni, mivel nehéz annak, aki az indexek és a nemesfémek kilövéséről lemaradt.

Korábban az ausztrál dollárban láttunk nagy vételi potenciált és ez most sem változott, a kamatelőny és Japán ismételt lehetséges lazítása továbbra is a kengurupénz mellett szól. Az Aussie viszont szintén túl van az utóbbi két hónapban egy 400 pontos emelkedésen, amely hordozhat az aktuális long beszállókban extra kockázatot.

Angol font, sokan kérdezték tőlünk rögtön a Brexit népszavazást követően, amikor 2009-es mélypontok alá fordult a GBPUSD jegyzése, na most? Most érdemes már venni a brit fizetőeszközből? Akkor még a kockázatosabbnál is kockázatosabb volt egy-egy vételi tranzakcióban gondolkodni, most azonban kezd tisztulni a kép, elvonulóban vannak a viharfelhők.

Ez segített

David Cameron személyét kivetette a piac és ahogy elhagyta a héten a brit kormányt, azzal a lendülettel üdvözölte az új miniszterelnököt minden kockázatosabb eszköz, így az angol font is. Theresa May személye, bár a biztos kilépést és az elszakadási dokumentumok benyújtását jelenti, mégis stabilizálódást hozott a hetek óta totális bizonytalanságban mozgó instrumentumoknak - írja a tradebeat.hu elemzője.

A csütörtöki nappal rásegített a jegybank is, sok elemzőház szerint ezen a héten csökkentenie kellett volna az alapkamaton a Bank of England (BoE) intézményének, mégsem tették. Maradt a brit irányadó a megszokott 0,50 százalékos szinten, ezzel megmentve a font amúgy is viharvert értékét, bár az előző hetek meredek zuhanásában már valószínűleg ez is be volt árazva.

(A brit jegybank utoljára 2009-ben nyúlt hozzá az alapkamathoz)

A brit alapkamat alakulása

Technikailag már-már vonzó lehet a GBP, bár még nem tértünk vissza 1,35 fölé, ahol a kereskedői csapatunk először próbálkozna (2009-es mélypontok), de határozottan erőre kapott a font és előszeretettel vásárolták az elmúlt napokban - mutat rá a tradebeat.hu elemzője.

Lehet, hogy elérte a mélypontot Nagy-Britannia devizája?

2014 júliusában markáns gyengülés indul meg az euró és a font háza táján, 2015 júliusában ez csak fokozódik, a nagy európai monetáris lazaság gyakorlatilag ultra olcsó szintekre taszítja a két fizetőeszközt a dollárral szemben. 2016. június, népszavazás Nagy-Britanniában az EU-s kiszakadásról, fokozódik a helyzet, a font három évtizedes mélypontra zuhant.

Idén a legjobban adott deviza a brit font

Kijelenthetjük, hogy három évig csapnivaló nyara volt a GBP-nek, most azonban változhat a helyzet. Ha a brit jegybank nem vág az alapkamaton (csütörtökön egy személy voksolt a csökkentésre), akkor akár jöhet egy korrekció.

Londonba utazók figyelem, lehet, hogy most érdemes benézni a váltókba, mert ha egy kormányváltás és egy egyre biztosabb Brexit ilyen teljesítményt ad az angol fizetőeszköznek, akkor mi történik, ha tényleg lesz egy simulékony megoldás, terv is a BoE tarsolyában?

Ezt olvasta már?

Nagy negatív fordulat tegnap az amerikai tőzsdéken »