Hatalmas káoszt okozott a svájci jegybank - Elesett a forint is

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A svájci frank átlőtt a paritáson az euróval szemben, miután a svájci jegybank csütörtökön váratlanul eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A svájci jegybank (SNB) eközben kamatcsökkentést is bejelentett, de az sem tudta megállítani a rendkívüli piaci forgószelet.

A frank több mint 20 százalékot száguldott a devizapiacokon szinte percek alatt, megszakítva a 3 éve tartó nyugalmat, miután a svájci jegybank bejelentette a döntését. A lépést követően az euró elérte a 0,82-es szintet a frank ellenében. Az alpesi ország központi bankja 2011 szeptembere óta avatkozott be az árfolyamba, meggátolva hogy a frank túlságosan felértékelődjön, vagyis hogy átlépje a 1,2-es küszöböt.

Itt a magyarázat

A svájci központi bank közleménye szerint az árfolyamküszöböt egy olyan időszakban vezették be, amikor rendkívül felülértékelt volt a frank, és nagy volt a bizalmatlanság szintje a pénzügyi piacokon. A bank szerint a frank árfolyama még mindig magas, de összességében már nem annyira felülértékelt, mint az árfolyamküszöb bevezetésekor.

A svájci jegybank szerint az elmúlt időszakban eltérően változtak az egyes jegybankok monetáris politikái. Az euró gyengült a dollárral szemben, ez pedig gyengítette a frankot a dollárral szemben. A bank véleménye szerint a jelenlegi körülmények között nem indokolt az euróval szembeni árfolyamküszöb fenntartása.

Az SNB arról is döntött, hogy a 3 hónapos frank Libor (a globális irányadó bankközi kamatláb) irányadó sávja mostantól mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett.

A jegybank jelentősen csökkenti a látra szóló betétek kamatát is, 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra, hogy az árfolyamküszöb eltörlése ne okozza a monetáris helyzet szükségtelen romlását. A jegybank közleménye szerint a jövőben is figyelemmel kísérik a devizaárfolyamok alakulását a monetáris politika kialakításánál.

Hatalmas baklövés?

A döntés következményeiből tehát az derül ki, hogy a központi bank durván elszámolta magát, ráadásul az elemzők körében is rendkívüli sokkot okozott.

„Ez egy nagyon váratlan fejlemény a svájci jegybank részéről” – nyilatkozta a MarketWatchnak Vasileios Gkionakis, az UniCredit devizastratégája. Hozzátette, mivel a mai döntés egy igen éles váltást jelent a központi bank retorikájában, középtávon aggodalomra adhat okot az SNB hitelességének megroppanása is.

Tekintve, hogy a árfolyamok átlépték a technikai korlátokat jelentő szinteket, senki nem tudja, hol állnak majd meg – mondta Geoffrey Yu, a UBS devizastratégája. Yu kiemelte, a svájci jegybank azzal számolt, hogy hatalmas tőke fog beáramlani a frank alapú eszközökbe, amint az Európai Központi Bank megkezdi a mennyiségi lazítási programját (QE). Erre pedig a jelenlegi várakozások szerint akár a jövő heti (január 22.) kamatdöntő ülésen is sor kerülhet.

Összeomlottak a piacok

Az SNB csütörtöki döntésére idegesen reagáltak a devizapiacok. Néhány perc alatt a frank csaknem 30 százalékkal drágult az euróhoz képest, a mélypontja 0,8052 frank/euró volt. A frank rövid időre 25 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, ekkor 0,8900 frank ért 1 dollárt.

A váratlan döntés következtében a svájci részvények 7 százalékot estek. A blue chipeket tömörítő Swiss Market Index 6,7 százalékot zuhant, de az olyan nagy bankok, mint a UBS és a Credit Suiss is nagyot buktak – előbbi árfolyama 9,6, míg utóbbié 8,4 százalékkal csökkent.

Történelmi mélypontot ütött a forint

Délelőtt fél tizenegykor meredeken gyengülni kezdett a forint a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon, a svájci frank árfolyama csütörtökön pár perc alatt a 265 forintos sávról 310 forint fölé ugrott. A forint a többi fontosabb devizával szemben is gyengülni kezdett, de nem ekkora mértékben.

Az euró árfolyama 318,89 forintról 322 forint fölé, a dollár árfolyama 272 forintos sávból 277 forintra, a japán jené 2,3100 sávból 2,3623 forintra ugrott. Az euró árfolyama délelőtt 327,60 forinton érte el csúcspontját, a korábbi csúcs 2012. január elején volt, akkor 324,27 forinton történt a legmagasabb jegyzés.