Hová rohan a jenpiac?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Arra számítanak a befektetők, hogy a jegybank hamarosan bekeményít. Ám a jegybankárok csak tovább lazulnak.

Korán keltek a japán jegybank szigorítására spekulálók. Miközben reálisan csak 2019-ben nyerhetnek teret a héják a galambokkal szemben, a türelmetlen piac már ezt a távoli horizontot árazza.

Ambivalens a piac

Egészen ambivalens a jen piaca – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője, hozzátéve: a befektetők már előre tekintenek, miközben a jegybank folyamatosan fékez.

Messze még a 2 százalék

Miközben ma reggel is folytatódott a japán jen erősödése, a befektetők arra számítanak, hogy a jegybank hamarosan - legalább verbálisan - megkezdheti az ultralaza monetáris politikai álláspontról való elmozdulást.

Ám a jegybank részéről hetente több alkalommal megerősítik, amint erre ma is sor került, hogy amíg nem sikerül tartósan elérni a 2 százalékos inflációs célt, a jelenlegi monetáris eszköztár érvényben marad. Ráadásul a decemberi adat is mindössze 1 százalék volt éves összevetésben.

Kedvező adatok érkeztek

Ma hajnalban azonban kedvező adatok érkeztek - magyarázta Varga Zoltán, s ennek köszönhető a jen további erősödése: az ipari termelés decemberben 2,9 százalékkal nőtt, miközben csak 2,7 százalékos bővülésre számítottak, a kapacitáskihasználtság pedig 2,8 százalékkal emelkedett.

Az utóbbi emelkedése előbb-utóbb problémát is okozhat, s éppen a jegybank hívta fel rá a figyelmet, hogy a munkaerőhiány és a magas kapacitáskihasználtság előbb-utóbb visszafoghatja a japán gazdaság további bővülését.

Mit mutat a chart?

A heti felbontású dollár-jen grafikonon látható - folytatta a senior elemző, hogy a héten kiesett egy majdnem egy éves kereskedési sávból a jegyzés, mely 108,20 és 114,50 között húzódott.

A grafikon alapján további erősödésre számíthatunk a jen piacán, a következő fontos támasz 105-nél található. Ezt követően indulhat majd korrekció, de amennyiben esetleg a 105-ös szint is megsérülne, akár 100-ig is eshet az árfolyam, e forgatókönyvnek azonban jelenleg igen kicsi az esélye - tette hozzá.

ARC

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Felismeri az élelmiszerekben található allergéneket a uSchool vállalakozói...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Meghekkelték a hét végén a Coinrail dél-koreai kriptodeviza-váltó platformot,...

ÜZLET

Jelentősen erősödött az M&A piac.

Ezt olvasta már?

Alapos libikóka az alapoknál »