Hullámvasútra ültették a devizapiacokat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hullámzott a héten mind az euró, mind a dollár árfolyama a devizapiacon.

Így mozdult a forint

A forint az euróval szemben a hét első felében erősödött, és kedden elérte a 306,7 HUF/EUR szintet. A hét második fele a korrekció jegyében telt, amikor a forint új nyeresége eltűnt, és csütörtökön délután 307,8 HUF/EUR szinten jegyezték.

A forint-amerikai dollár árfolyampár alakulása ellenkező forgatókönyv szerint zajlott. A dollár a főbb piacokon egészen szerdáig erősödött, amire a HUF/USD árfolyampár a forint gyengülésével válaszolt. Szerdán az árfolyam elérte a 293 HUF/USD szintet. Szerda délután óta a dollár távolodni kezdett az erősebb értékektől, és csütörtök délutánra visszatért 290,4 HUF/USD szintre.

Fokozódó feszültség az európai választások miatt

Az európai választások közeledtével a bizonytalanság fokozódik a piacokon, amelynek oka elsősorban a növekvő nacionalista erők okozta félelem a politikai színtéren. A figyelem különösen a Franciaországban és Németországban közelgő parlamenti választásokra és elnökválasztásra irányul.

„A gazdasági nyitottság és kereskedelmi kapcsolatok vonatkozásában a közép-európai országok azon államok közé tartoznak, amelyeket a piacok bizonytalansága a legsúlyosabban érint, illetve e régiók valutái erős eladási nyomásnak lehetnek kitéve” – vélekedett az AKCENTA CZ szakértője.

Ezen túlmenően a magyar forint a korábbi időszakban (amikor az euróövezet és Európa gazdasági és politikai problémákkal szembesült) jelentős gyengülő tendenciát mutatott. Ez újabb oka annak, hogy a forint a közelgő választások okozta érzékenységgel összefüggő elemzésekben rendre legelöl szerepel.

Növekvő reálbérek

Az átlagos reálbérek növekedési üteme az élénkülő infláció eredményeként decemberben 5,4 százalékos növekedési értékre lassult. A magánszektorban a reálbérek évközi növekedése 4,1 százalék volt, a közszférában a munkavállalói bérek 6,6 százalékkal növekedtek.

Összességében 2016-ban a bérnövekedés elérte a 7,3 százalékot, ami a legerősebb növekedés az elmúlt 13 évben. 

Ezt olvasta már?

Stabilan 12000 pont felett a DAX index »