Ideje lenne elbúcsúznunk a forinttól?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bod Péter Ákost, volt MNB elnököt kérdeztük, mit gondol az euró hazai bevezetéséről. Véleménye szerint nemzeti érdek lenne az európai közös fizetőeszköz hazai bevezetése, hiszen a sérülékeny saját nemzeti valuta versenyhátrányt okoz.

Magyarország részben már tagja az euró övezetnek, hiszen a cégek, bankok egymás között euróban számolnak el, nem pedig volatilis forintban. A háztartások, illetve az állam nem tért még át a közös európai fizetőeszközre, ebből látszik, hogy ez az ugrás leginkább politikai. A gazdasági előnyöket és hátrányokat tekintve a legtöbb érv a hivatalos belépés mellett szólnak, mondta el Bod Péter Ákos.

Az euró bevezetése maximális stabilitást adhatna a forintnak, mely a gazdasági szereplőknek kiszámíthatóbb környezetet biztosítana. A szakember azt is hozzátette, hogy ahogy az országhatárokat is megszüntettük, a pénzügyi határok eltörlése is kívánatos. Európa eddig is tagolt volt, de most úgy néz ki, tovább osztódik. Kérdés, hogy ezekben a továbblépő európai kapcsolatokba ki hogyan tud bekapcsolódni.

Ha ezekben a kérdésekben sokszor megveti a sarkát egy ország vezetése, megeshet, hogy túl soknak bizonyul, és végül lekési a vonatot, véli Bod Péter Ákos.

Ezt olvasta már?

Hullámokon lovagol a forint »