Így alakult a forint hete

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkent a nettó külföldi befektetések értéke az elmúlt időszakban hazánkban, amelynek egyik oka az Európai Uniós források elmaradásában keresendő - írja elemzésében az Akcenta CZ.

Enyhe mozgás a forint-dollár árfolyamnál

A forint az euróhoz képest a hét első felében először 308,0 forint-euró árfolyam szintre erősödött. Kedd délután irányt változtatott, és csütörtök délelőtt 310,3 forint-euró árfolyam szintre gyengült. A piacon folyó kereskedés végül csütörtök délutánra enyhébb korrekciót hozott, és a forint visszatért a 309,5 forint-euró körüli szintre.

A forint-amerikai dollár devizapár mindkét irányban enyhe mozgást produkált. Az üzletkötések a hét folyamán a 288,9 – 291,6 forint-dollár árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 15 óra körül a forintot 290,5 forint-dollár szinten jegyezték. Az árfolyam viszonylag békés alakulását a fő piacokon uralkodó helyzet segítette, ahol az elmúlt napokban alacsony változékonyságnak lehettünk tanúi.

Csökken a nettó külföldi befektetések mértéke

A nettó külföldi befektetések a magyar gazdaságban az elmúlt évben a GDP 5,4 százalékára csökkentek, ennek oka nyilvánvalóan az Európai Uniós forrásokból érkező átutalások elmaradása.

„A csökkenés ellenére ez az egyik legjobb eredmény az EU-országokban, ahol a nettó külföldi befektetések részesedése átlagosan a GDP 2,8 százalékát teszi ki.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

A folyó fizetési mérleg 2016-ban 5 százalékos többletet ért el a GDP-hez viszonyítva, aminek fő forrása pedig a kereskedelmi mérleg rekord magas többlete, amely a GDP 10 százalékát teszi ki. A külkereskedelmi mérleg szufficite elsősorban a csökkenő behozatal miatt emelkedett - a behozatal csökkenésében negatívan tükröződik a külföldi beruházások fent említett alacsonyabb szintje is.

A kereskedelmi többlet jelentősen meghaladta a régió más országaiban - a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Lengyelországban - kimutatott értéket. Nagy kereskedelmi szufficitet produkált a szolgáltatási szektor, amelyet a magyar turizmus iránt megnövekedett érdeklődés támogat.

Ezt olvasta már?

Hullámzó volt a teljesítmény a New York-i piacon »