Innen indul a forint a héten

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előző hét elején alulteljesített a nemzeti valutánk, de a hét második felére a pozitív hírek hatására magára talált.

Rosszul indult az előző hét

A hét első felében a forint az euróval szemben nem teljesített jól. Hétfőn a 308 forint/euró határ fölé lépett, kedden pedig a gyengülés a 309,8 forint/euró szint felé sodorta. Végül a gyengülő trend megfordult, és a forint korrigálta veszteségeit. Szerda este a FED ülésének hatására 307 forint/euró szintre erősödött, amire az elmúlt 7 hónapban nem volt példa.

A forint dollárhoz mért volatilitása a hét elején alacsony volt. Kedden apró gyengülést figyelhettünk meg, amit a forint szerdán korrigált. A relatíve nyugodt kereskedési hangulat annak volt köszönhető, hogy a beruházók a FED szerdai ülésére vártak. A szeptemberi konferenciát bizonytalanság övezte, mivel megvolt rá az esély, hogy a FED ismét kamatot emel. Ez végül nem következett be, a döntés kedvezően hatott a forintra is, csütörtök délelőtt 273,5 forint/dollár szinten volt az árfolyam.

Nincs egyetértés a FED-nél

A FED nem változtatott a 0,25 – 0,50 százalékos kamatszinten.

„A döntés azonban nem volt teljesen egyértelmű, tízből három FOMC tag a kamatemelés mellett szavazott. – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

A FED indoklásában kitért arra is, hogy a makrogazdasági kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottak, és az FOMC kijelentései alapján arra lehet következtetni, hogy ha az Egyesült Államokból az elkövetkezendő hónapokban kielégítő statisztikákat kapnak, a kamatemelés valószínűsége év végéig nagyban megnő. 

Az MNB korlátozta a 3 hónapos betéti rendelkezéseket

Az MNB változatlanul hagyta a kamatokat, viszont korlátozta a 3 hónapos betéti rendelkezéseket. A maximális konstrukció keretében a jegybanknál elhelyezhető korlát 900 milliárd forint, ebből az MNB 200-400 milliárdot különít el, amit a nemzetközi bankpiacon kíván letétbe helyezni.

Forrás: Akcenta

Ezt olvasta már?

Odacsapott a jegybank az AKKO volt emberének »