Játékra csábít a jen

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Érdekes helyzet: bőven van tere a gyengülésre ítélt jen erősödésének.

Bár a héten mindenki a török lírára figyel, érdemes pár pillantást vetni a japán jenre is. Fordulatos, mozgékony devizáról van szó, mely a januári illikvid piacon sem altatta el a befektetőket. És most is kétesélyes a szitu, vagyis van játéklehetőség a japán jen piacán. És ugye a jent éppen emiatt szeretjük.

Röviden short

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy ma reggel is folytatódott a jen erősödése a dollárral szemben, s ezzel szignifikánsan letörésre került az 50 napos mozgóátlag. Így a charton is látható, piros csökkenő trendcsatornában folytathatja útját az USD/JPY árfolyama. Ami továbbra is a shortpozíciók kitartása mellett szól, 112,80-as célárral. Miközben érdemes a stop-szintet 114,47-re lehúzni.

Bővebben long

Hosszú távon még mindig nem tört meg a dollárral szembeni trendszerű jengyengülés – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Emlékeztetve, már ötödik éve gyengül a jen a dollárral és az euróval szemben.

Igaz, a tavalyi első félévben a 2014-15-ös leértékelődést nagyjából visszaadta akurzus, de aztán 2016 utolsó három hónapjában 19 figurás emelkedést, vagyis jengyengülést láthattunk a dollárral szemben. Amiből most év elején 6 figurát, vagyis 600 pontot vissza korrigált.

Bár még van tere a jen rövid távú erősödésének, ám továbbra is a jengyengülés a hosszú távú trend.

Gyengülésre van ítélve

A jen trendszerű gyengülésének alapja a gyenge japán konjunktúra és a tokiói jegybanki stimulus kettőssége. A kamatszint még mindig zérus közeli, ráadásul a negatív oldalon. Miközben a tengerentúlon a Fed újabb kamatemelésekre készül. A befektetők a kamat olló kinyílását várják, ami a dollárnak kedvez.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Már megint lefelé csúszott a forint »