Jön év végére a 320-as euró?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csendes volt a hét. Adat nem volt, és egyelőre még jövő héten sem lesz semmi olyan, ami piacmozgató lehetne - írja elemzésében a Raiffeisen.

Nem a kamatdöntő ülés lesz a lényeg

Lesz kedden MNB kamatdöntés, de sokkal fontosabb lesz a csütörtöki IRS tender, ami immáron fix áras lesz, ugyanis a héten bejelentette a jegybank, hogy átáll a változóról, mert azzal nem ér el a program kellő hozam és swap leszorító hatást. Kiszámíthatóbb lesz tehát ezentúl a tender, mert a mérete nem lesz nagyobb, az árazás fix lesz, és az allokáció, ahogy a betételhelyezésnél is volt, mérleg nagysága alapján lesz.

Emiatt várhatóan nem lesznek a jövőben a múlt héten látott túlzó várakozások és pozicionáltságok a piacon, és ezért komolyabb elszállások sem, amennyiben a jegybank mondjuk a vártnál kisebb mennyiséget fogad el, vagy a vártnál csak magasabb ajánlatokat fogad be. A swapok és a hozamok vissza is jöttek kicsit a múlt heti tender után elért lokális csúcsokról, persze utóbbiakhoz még bőven közelebb állnak, mint a tender előtti historikus mélypontokhoz.

A Raiffeisen szerint a visszafogott reakció annak tudható be, hogy a piac szeretné majd élesben is látni a fix áras tender hatását. Addig óvatosabb kereskedésre lehet számítani a hozamok és a swapok piacán. Hosszú távon továbbra is fokozatos normalizálódást várhatunk, mivel a jegybank nem fog tudni tartósan szembemenni az európai monetáris politikai fordulattal és annak hatásával. Ez a fokozatos emelkedés a swapok és a hozamok esetében nagyon visszafogott lesz ugyan, de azt gondljuk, hogy elkerülhetetlen.

Mit szól mindehhez a forint?

A fentiekből következik, hogy a jegybanki elszántság a laza kondíciók tartós fenntartása mellett a forintban is ki kell, hogy csapódjon, éppen ezért itt is tartjuk korábbi várakozásunkat, amely arra alapszik, hogy a térségben mindenhol magasabb kamatok lesznek már idén, míg az MNB, ahogy többször is hangsúlyozta idén és jövőre még aligha emel. Ez idén év végére már 320-as eurót hozhat.

Rövid távon a jövő heti IRS tender nem csak a jegybanki elszántság sikerességének, hanem a forintnak is egy próbatétel lehet, mert annak valódi hatása mondhatja meg, hogy a jegybank mennyire tud széllel szemben maradni. Amennyiben a jövő heti IRS tender már kedvezően alakul, és a piaci megítélése is az lesz, hogy a jegybank elképzelései szerint sült el, az a forint elleni pozíciókat erősítheti, és az EUR/HUF árfolyamának esetleges emelkedését segítheti.

Az árfolyam jelenleg 310 alá beragadt. Ebben részben az IRS tender miatti kivárás, részben a régiós trend, és részben az év eleji érdektelenség játszik szerepet. Amennyiben emelkedésre kerülne sor, úgy 310 felett 310,8 körül a 100nmá közelében lehet komolyabb akadály, de, ha lefelé próbálkozna sikertelen IRS tender miatt a kurzus, úgy első körben a 200nmá adta 309-309,1 körüli, majd az az alatti 307,8-308 közötti támaszokat kellene letörnie. Meglátjuk.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Ma van a nagy nap a Richternél. Ha jön a jelentés, akkor 1 órakor érkezik...

A fals kitörés után az alakzat alja felé folytatódhat a gyengülés a hazai...

Teljesült a hatodik Elliott hullám a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Elesettnek nyilvánítható a 200 napos mozgóátlag a bankpapírnál.

Az esés utáni konszolidációt követően tovább mínuszok jöhetnek a távközlési...

A C hullám a 2700 forintos korábbi mélypont alá mutat az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem volt túl jó hete Budapestnek »