Jót tenne Horvátországnak a valutaváltás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az euró bevezetése növeli Horvátország globális, politikai és gazdasági hitelességét, valamint eszközt jelent a gazdaság fejlesztéséhez - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn Zágrábban, az euró bevezetéséről a Horvát Nemzeti Bankkal (HNB) közösen rendezett stratégiai fórumon.

Mikor?

Mint mondta: nem kíván találgatásokba bocsátkozni a dátumot illetően, de 2020-ban Horvátország tölti be az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét, és ebben az évben csatlakozni akar az ERM-II európai átváltási mechanizmusához is, amely az euró bevezetésének előfeltétele.

"Ez egy olyan lehetőség, amelyet ki kell használnunk és jól fel kell rá készülnünk" - hangsúlyozta.

Mi a helyzet az árfolyamkockázattal?

Kiemelte, hogy az euró bevezetése után nem kell félni a árfolyamkockázattól, alacsonyabbak lesznek a hitel- és a tranzakciós költségek, ami a kormányfő szerint versenyképesebbé és vonzóbbá teszi az országot a külföldi befektetők számára.

"Nem igaz az, hogy európai árakat vezetünk be, miközben megtartjuk a horvát fizetéseket, ezeket a mítoszokat el fogjuk oszlatni" - húzta alá a kormányfő.

Hozzátette: a konferenciával az a céljuk, hogy egy széles körű nyilvános vitát indítsanak az euró bevezetéséről, amely azt szolgálja, hogy az ország ebben a folyamatban nyitottan és átláthatóan lépjen be és eloszlassa a félelmeket, valamint a kétségeket a témával kapcsolatban.

Azért lenne hátránya is

Boris Vujcic jegybankelnök arról beszélt: bízik benne, hogy nem lesz gond a kritériumok teljesítésével, amelyhez az országnak még számos strukturális reformot kell bevezetnie, majd kifejtette az euró bevezetésének előnyeit és hátrányait.

A legnagyobb előnye, hogy megszűnik az árfolyamkockázat, csökkennek a kamat- és a tranzakciós költségek, valamint ösztönzőleg hat a nemzetközi forgalomra és befektetésekre - emelte ki Vujcic.

Hátrányként az önálló monetáris politika elvesztését, az áremelkedés kockázatát, az átváltás költségei és az árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozás költségeit említette.

Hogy nézne ki ez a gyakorlatban?

Zdravko Maric pénzügyminiszter a folyamatot ismertette. Szavai szerint az árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozástól számítva két évvel később lehet legkorábban bevezetni a közös európai fizetőeszközt.

"A kormánnyal szemben nincsenek ugyan formális kritériumok, de figyelik a gazdasági és a politikai alapokat az országban" - mondta, és hozzáfűzte: a tárgyalások titokban folynak, amikor megegyezés születik, bejelentik az euróövezethez való csatlakozás dátumát.

Ez a versenyképeség kulcsa?

Zvonimir Savic, a Horvát Gazdasági Kamra (HGK) pénzügyi, üzleti információk és gazdasági elemzések szakosztályának igazgatója úgy vélte: az euró bevezetése sokkal több előnnyel jár Horvátország számára, mint hátránnyal.

Mint mondta: a horvát áruforgalom 60 százaléka az euróövezeti országokkal valósul meg. Az árfolyamkockázat és a tranzakciós költségek megszűnésével pedig szerinte ez az áruforgalom növekedne.

"Az euró bevezetésnek szárnyain nőne a versenyképességünk és ezzel együtt a fizetések is" - mondta, ugyanakkor hozzátette: minden országnak figyelmesen el kell döntenie mikor lép be az euróövezetbe, és erre fel kell készítenie a gazdaságát.

"Horvátország számára a csatlakozás szükséges" - nyomatékosította.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

A Volkswagen konszern 100 millió dollárt fektet a szilárdest-akkumulátor...

Ezt olvasta már?

Harc a piros talpú magas sarkú cipőért »

ANY 1415 (1,07 ) APPENINN 593 (-1,17 ) CIGPANNONIA 422 (1,32 ) EHEP 1790 (-8,21 ) ELMU 26800 (-0,74 ) ENEFI 190 (-2,06 ) ESTMEDIA 125 (-2,34 ) FORRAS/OE 1070 (-0,93 ) FUTURAQUA 57 (1,06 ) KONZUM 3130 (-1,42 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2626 (1,70 ) MTELEKOM 406 (-0,73 ) NORDTELEKOM 43 (1,17 ) NUTEX 40 (-2,44 ) OPUS 699 (-0,14 ) OTP 9970 (1,22 ) OTT1 280 (2,94 ) RICHTER 5095 (0,59 ) SET Group 248 (-1,98 ) WABERERS 3400 (-1,16 )