Kamatvárakozás fűti a cseh koronát

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A választási megingás után ismét erősödhet a cseh korona.

Gyengüléssel reagált a cseh korona a hétvégi voksolásra. Pedig a várakozásoknak megfelelően az Andrej Babis vezette jobbközép ANO nyerte a cseh parlamenti választásokat.

Papírforma eredmény született

Babis pártja a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg, azonban komoly fejtörést okozhat, hogy kivel alakít majd koalíciót, mivel a cseh történelem legfregmentáltabb képviselőháza alakult ki – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve: a kétnapos szavazás során a szavazópolgárok összesen 9 pártot juttattak be a cseh parlamentbe, mely azt mutatja, hogy a kisebb pártok jelentősen megerősödtek.

Jól szerepeltek a malacosok

Előzetesen az okozott némi izgalmat, hogy Andrej Babis ellen már nem csak nyomozás folyik, de mentelmi jogát is felfüggesztették és a vádirat is elkészült ellene.

Továbbá nagy figyelem övezte a frissen alakult, erősen EU és migrációellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) sorsát is, melynek vezetője arra szólította fel a prágaiakat, hogy sétáltassanak disznókat a Csehországban működő két mecset közelében.

Ráadásul az aggodalom nem volt alaptalan, mert a várakozásoknak megfelelően 10 százalék feletti voksot kaptak.

Erősödhet a korona

Véleményünk szerint – folytatta Kiss Mónika, a részvénypiacra Babis győzelme inkább kedvező hatással lehet, hiszen az előző kormányfővel, Sobotkával szemben nem támogatja a társasági adók további emelését. Míg a koronát illetően további  erősödésre számíthatunk a CSNB következő ülése előtt, ahol kamatemelésre is sor kerülhet.

A chartra pillantva, azt látjuk, hogy az árfolyamküszöb áprilisi eltörlése óta folyamatosan erősödik a cseh korona az euróval szemben, az árfolyam grafikonra berajzolható csökkenő trendcsatorna alsó trendvonala 25,30-nál húzódik jelenleg, melyet akár el is érhet a következő hetekben - tette hozzá Varga Zoltán, az Equilor elemzője.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Ezt olvasta már?

Úgy tűnik, egyre kevesebben elégedetlenek az EU-val »