Kamatvárakozás fűti a cseh koronát

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A választási megingás után ismét erősödhet a cseh korona.

Gyengüléssel reagált a cseh korona a hétvégi voksolásra. Pedig a várakozásoknak megfelelően az Andrej Babis vezette jobbközép ANO nyerte a cseh parlamenti választásokat.

Papírforma eredmény született

Babis pártja a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg, azonban komoly fejtörést okozhat, hogy kivel alakít majd koalíciót, mivel a cseh történelem legfregmentáltabb képviselőháza alakult ki – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve: a kétnapos szavazás során a szavazópolgárok összesen 9 pártot juttattak be a cseh parlamentbe, mely azt mutatja, hogy a kisebb pártok jelentősen megerősödtek.

Jól szerepeltek a malacosok

Előzetesen az okozott némi izgalmat, hogy Andrej Babis ellen már nem csak nyomozás folyik, de mentelmi jogát is felfüggesztették és a vádirat is elkészült ellene.

Továbbá nagy figyelem övezte a frissen alakult, erősen EU és migrációellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) sorsát is, melynek vezetője arra szólította fel a prágaiakat, hogy sétáltassanak disznókat a Csehországban működő két mecset közelében.

Ráadásul az aggodalom nem volt alaptalan, mert a várakozásoknak megfelelően 10 százalék feletti voksot kaptak.

Erősödhet a korona

Véleményünk szerint – folytatta Kiss Mónika, a részvénypiacra Babis győzelme inkább kedvező hatással lehet, hiszen az előző kormányfővel, Sobotkával szemben nem támogatja a társasági adók további emelését. Míg a koronát illetően további  erősödésre számíthatunk a CSNB következő ülése előtt, ahol kamatemelésre is sor kerülhet.

A chartra pillantva, azt látjuk, hogy az árfolyamküszöb áprilisi eltörlése óta folyamatosan erősödik a cseh korona az euróval szemben, az árfolyam grafikonra berajzolható csökkenő trendcsatorna alsó trendvonala 25,30-nál húzódik jelenleg, melyet akár el is érhet a következő hetekben - tette hozzá Varga Zoltán, az Equilor elemzője.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Mérsékeltebb gazdasági növekedésrejöhet »