Kell nekünk az euró?

| szerző:

Akár blöffölt, akár komolyan beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, amikor kijelentette, hogy az évtized végére bevezethetjük az eurót, annyi bizonyos, sikerült felkavarnia az állóvizet. Újratöltött egy rég elholt vitát. Arról, hogy előnyös vagy káros lenne az euró bevezetése. Ön szerint, kell nekünk az euró? Szavazzon!

Nagyon is! Mikor, ha most nem? Még soha sem álltunk ilyen közel a feltételek teljesítéséhez. Akár az inflációt nézzük, akár az államháztartási hiányt, szinte semmi hiba. De még az államadósság alakulása is egészen biztató. Ráadásul, azok a kelet-európai és balti országok, amelyek bevezették az eurót, kifejezetten jól jártak. Sőt, ha nálunk is bevezették volna már a pénzügyi válság előtt a közös fizetőeszközt, sokkal kevesebbet szenvedtek volna itthon a devizahitelesek. Az euró bevezetése az egyre vészesebb kivándorlási hullámot is fékezné. Újra érdemes lenne itthon dolgozni. Valójában csak a politikai elit érdekelt a forint fenntartásában. Az euró 2020-as bevezetése ugyanis azt jelentené, hogy már jövőre be kellene lépnünk az euró előszobájába, s ez akadályozná a választások előtt megszokott költségvetési fellazulást. Továbbá az euró bevezetése a forint leértékelésére épülő, esztelen gazdaságpolitikát is aláásná. Kénytelen lenne valamit kitalálni a kormány.

Ugyan már! Értelmetlen lenne az ország jelenlegi versenyképessége mellett és a mostanihoz hasonló forintárfolyamon bevezetni az eurót. Egy ilyen felelőtlen lépés többet ártana, mint használna. Ráadásul, elég rázós átmenetre számíthatnánk. Pláne, hogy eddig minden újonnan csatlakozó országban elszabadultak az árak. Amit a bérek nem tudtak követni. Ehhez jönne még nálunk, hogy a csatlakozás a sikeres unortodox gazdaságpolitika legfontosabb lába alól húzná ki a szőnyeget. Jelenleg a jegybank a forint folyamatos leértékelésével ösztönzi a magyar gazdaságot. Ez a hatékony eszköz elveszne az euró bevezetésével, s jó eséllyel recesszióba fulladna az épp csak szárba szökkent gazdasági növekedés. Arról már nem is szólva, hogy ha nem vezettük be az eurót a pénzügyi válság előtt, akkor most már sokkal racionálisabb lenne kivárni, miként alakul a közös  fizetőeszköz sorsa. Nincs sok értelme egy válságövezethez csatlakozni, van elég bajunk euró nélkül is.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Erősödött a forint »