Kezdhetünk hozzászokni a gyengébb forinthoz

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Akcenta elemzésével kiderítjük hogy teljesített a forint múlt héten.

Gyengülő forint a Brexit miatt

A múlt hét előtti Brexit népszavazás után a forint gyengült, emellett nagy kilengések is kísérték az árfolyamot, viszont a múlt héten már stabilizálódott a helyzet. Az euróval szemben az árfolyam a 315,2 – 318,7 HUF/EUR sávban mozgott, csütörtökön pedig a 315,8 HUF/EUR szinten zárt.

A befektetők érdeklődése csökkent a rizikósabb, nagyobb kockázatot rejtő pénzeszközök iránt. Ez az oka annak, hogy a forint árfolyama megállt a gyengébb értékeken és ezeket bizonyára tartani is fogja az elkövetkező hetekben.

A Brexit eredményének közzététele után a forint nagy veszteségeket szerzett az amerikai dollárral szemben is, és ezt csak részben tudta korrigálni. Hétfőtől péntekig a kereskedés a 283,2 – 290,2 HUF/USD sávban folyt. A csütörtöki nap végén az árfolyam a 286 HUF/USD értéken zárt.

Bizonytalanság a pénzügyi piacokon

„Az év elejétől a befektetők lényeges makrogazdasági változásokkal kerültek szembe, amelyek befolyásolják a pénzügyi piacokat. Nagy-Britannia döntése az Európai Unióból való kilépésről tovább fokozta a már így is feszült helyzetet. A múlt héten a világ központi bankjai kezükbe vették az irányítást és kiegészítő likviditással segítették a pénzügyi piacokat. Ezen lépés elmulasztásával a befektetők pánikhangulata valószínűleg fokozódott volna” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Mi fog történni ezután? Minden attól függ, hogy milyen módon fog Nagy-Britannia tárgyalni az EU képviselőivel az új szerződésekről. A fő kérdés, hogy mennyire lesznek liberálisak egymással szemben a szabadkereskedelmi övezettel kapcsolatban. Ha bármelyik oldal a nagyobb védelem felé hajlik majd, bizonytalanságot eredményezhet a pénzügyi piacokon. Ez összességében magas volatilitást okozhat és tovább gyengítheti a forint pozícióját.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »