-->

Kipukkad az ausztrál lufi?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Magához tért az angol font, de komoly veszély fenyeget Ausztráliában. A Saxo Bank elemzése.

Hogy áll a font?

Szinte teljesen visszanyerte a font azt a veszteségét, amelyet a tegnapi kereskedés során szenvedett el az amerikai dollárral szemben. Ehhez kellett az, hogy a Bank of England vezetője, Mark Carney a Lordok Háza előtt tartott beszédében az inflációval kapcsolatban utaljon arra, hogy a hangulat kellően aggodalmas ahhoz, hogy a BoE letegyen a további lazításról.

Theresa May miniszterelnök annak a reményének adott hangot, hogy Carney marad a pozíciójában – mindez összességében kedvezően hatott a fontra.

Mit kezdjünk az ausztrál dollárral?

Az ausztrál dollár viszont az éjszaka folyamán megugrott a harmadik negyedéves inflációs adatok hatására – az inflációs mutató év/év alapon 1,3 százalékot mutatott, ami jóval meghaladta az 1,1 százalékos várakozásokat. A Saxo Banknál továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az ausztrál dollár viszonylagos ereje hosszabb távon nem tartható fenn, az ausztrál gazdaság pedig egy hitelpiaci buborék végső szakaszában van, és ennek a történetnek nagyon csúnya lesz a vége.

Az ausztrál nemzeti hírügynökség egy nemrégiben publikált cikke arra utal, hogy több építkezési toronydaru található Ausztrália három legnagyobb városában, mint a teljes észak-amerikai kontinensen.

Ettől függetlenül az ausztrál dollár tovább erősödött, az AUDUSD pedig a kulcsfontosságúnak tekintett 0,7700-es szint tesztelgeti – ez a szint már számos korábbi csúcstámadást visszavert. Az AUDNZD szintén nagyon komoly ellenállási szintet tesztel az 1,0750-es árfolyam környékén. Ha már feltétlenül be kellene szállnunk az ausztrál dollár ralijába, akkor azt inkább az AUDNZD devizapárban tennénk, nem pedig az AUDUSD-ben.

Az AUDUSD többször visszapattant már a 0,7700-ás szintről, talán a piacnak is sok már az, ahogy az az ausztrál dollár csaknem egyedül küzd a dollárral szemben. Az emelkedő trend azonban gyorsan meg is fordulhat, hacsak a dollár nem esik egy méretesebbet a közelgő amerikai választások előtt – ehhez a forgatókönyvhöz azért még kellene egy adag gyengébb adat is a jövő héten.