Kisöprik a kisbefektetőket a piacról

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Margin call szignálokra ébredtek ma a kisbefektetők. Még csak a Brexit előszelét érezni, de máris megkezdődtek a fedezetvizsgálatok.

Még ki sem hűlt a kávé a kezemben, épp csak kitapogattam reggel a laptopomat, s már sorjáztak is a vészjelzések. Még ma zárjak minden pozíciót, amit érinthet a Brexit. Vagy emeljem a letétet, mert a fontot is tartalmazó devizapárok és a londoni indexek letétigényét hétfőtől többszörösére emelik. Majd a szavazás napján az euró párok és a vezető európai indexek letétigénye is többszöröződik.

Bizonytalan eseményhorizontok

Úgy tűnik, tanultak a brókercégek a svájci frank árfolyamgátjának tavaly januári eltörlését követő piaci lavinából. Most mérsékelni próbálják a negatív hatásokat, elkerülendő az akkorihoz hasonló veszteséghegyek felhalmozódását.

Emlékezhetünk, hogy mekkora kavarodást okozott, hogy tömegesen maradtak nyitva pozíciók, illetve, nem sikerült azokat időben, vagy az előre kitűzött limitárakon zárni. Ráadásul, amíg az csak egy sejthető esemény volt, a Brexit hónapok óta tudott esemény, két lehetséges kimenetellel, melynek mindkét gráfján rendkívül bizonytalan eseményhorizont húzódik.

Historikus fontpozíciók

Historikus fontpozíciók halmozódtak, s az angol font volatilitása is történelmi léptékű – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: érthető a fedezeti igény emelkedése a font viszonylatokban, ami egyébként nemcsak a devizapiacok sajátja. Az árupiacokon is megszokott, hogyha elszabadul a volatilitás, akkor ehhez a letétek is igazodnak, vagyis drágítják a kereskedést. Figyelmeztetve a tőkeszegény befektetőket.

Nem lesz terük a kispályásoknak

Véleménye szerint a kisbefektetőknek annál is inkább érdemes távol maradniuk a jövő héten az érintett piacoktól, mert a népszavazás időpontjára a nagy szereplők riadóztatták a kereskedőiket, vagyis azon a napon eleve nem nagyon lesz tere a kispályás játékosoknak. Ha valaki mindenáron kereskedni akar, akkor az opciós piacon érdemes próbálkoznia. Bár az opciók is megdrágultak, de legalább a lehetséges veszteség mértéke előre fixálható.

Az OTP-t is elkaphatják

A várhatóan hipervolatilis piacon a jó öreg stop megbízásokkal teljesen esélytelen a kereskedés. És arra is ügyelni kell, hogy nem korlátozódik a Brexit hatása a devizapiacra és a legérintettebb indexekre.

A BÉT-en például az OTP részvényeseknek is érdemes zárniuk a nyitott pozíciókat. Mert ha borul a piac, akkor a bankrészvények és a biztosítási papírok megzuhanhatnak. És mint tudjuk, az OTP a „magyar papír”, amit Londonból is látnak. Míg nálunk szinte mindenki spájzolt belőle. Vagyis, ha magyar részvény egyáltalán belekerül a szórásba, akkor az OTP érintettsége erősen sanszos.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Erősen 334-en állt az euró ára estefele »