Lelazult a kábelfont

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bár a BoE kommünikéi mostanában oly egyszerűek, mint a facsipesz, mégsem szakad a kábel. Azért mégis shortolhatunk egyet...

Tegnap délután tartotta kamatdöntő ülését a Bank of England (BoE), és a várakozásoknak megfelelően nem változott a 0,25 százalékos alapkamat. Sőt, az eszközvásárlási programon sem módosítottak.

Késik a szigor

A jegybank a kiadott inflációs jelentésben csökkentette az idei évre szóló GDP prognózisát 2 százalékról 1,9 százalékra, az infláció pedig a korábban vártnál magasabb lehet, 2,7 százalékos – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: korábban jelezték, hogy átmenetileg tolerálják a célérték feletti inflációt, mivel a Brexit miatt most a munkahelyek védelme és a gazdasági növekedés elősegítése az elsődleges prioritás.

A határidős árazások alapján annak is csak 45 százalékos az esélye, hogy a jövő év végén megindítják a szigorítási ciklust. Bár szóba került, hogy a várakozásnál korábban emelnek kamatot. Továbbá a határidős árazások is azt jelzik, hogy leghamarabb jövő év elejére várható a BoE szigora.

Érik a short

A font árfolyama gyengüléssel reagált a prognózisokra. Az Equilor elemzői szerint a jegybanki kamatdöntés, illetve az előrejelzés fordulatot hozhat a font piacán, ráadásul a mozgóátlagokon alapuló MACD technikai indikátor is eladási szignált adott, így az 1,2850-es szint letörése esetén short pozíció nyitható. A célárfolyamot az egyik korábbi kitörési pont felett, 1,2625-nél, míg a stop-szintet 1,2956-nál helyeznék el.

Mint a facsipesz

Hasonlóan látja a font piacát Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője is, mondván, hihetünk az árazásnak és a jegybanki üzenetnek. Valóban lejjebb csúszhat a font a dollár ellenében.

Észre kell venni ugyanakkor a BoE, a Fed és az EKB kommunikációjának kulturális különbségeit. Amíg az amerikai jegybankárok gyakran előkészítik a piacot a döntésre, az EKB nyilatkozatai meg oly bürokratikusak, hogy a sajtótájékoztató idején nem ritkák a plusz/mínusz 250 pontos mozgások az euró piacán, addig a londoni kommünikék mostanában oly egyszerűek, mint a facsipesz.

Azért nem szakad a kábel

Bár van mögöttes szakmai anyag, de a londoni üzenet azonnal és világosan, mindenki számára érthető. Ezért még a rövidtávú intenzív fontgyengülésből sem következik, hogy rögtön szakad a "kábel". Ahogy az első transzatlanti távírókábel átadása óta az akkortól folyamatosan jegyzett  GBP/USD-t emlegeti a parkettszleng.