Levegőhöz juthatnak a feltörekvő piacok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A hét első kereskedési napján az euró a jelenlegi cikluson belül új mélységekbe esett a dollárral szemben, és ezzel néhány bázispontra megközelítette a legutóbbi nagy EURUSD emelkedés (a 2017-es 1,0400 től a 2018 elejei 1,25-ig) 38,2 százalékos korrekcióját. Ezzel egyidőben az Európai Unió perifériájának kamatfelára növekedett, a német-olasz szpred közel került a 190 bázisponthoz (április végén ez az érték 114 volt) - írja véleménycikkében Saxo Bank szakértője a devizapiac fejleményeiről.

John Hardy véleménye szerint az EURUSD esésének továbbra is az erős USD a fő oka, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a nyersanyag-devizákkal szemben is nagy mértékben gyengült az euró.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Jó hangulatban indult a hét

A piac egyébként jó hangulatban nyitott hétfőn, mivel az Egyesült Államok és Kína most inkább a tárgyalóasztalnál teljesítenek, és nem a vámháborús retorikában. Kína ígéretet tett arra, hogy több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, és valószínűleg ez a döntő oka a jelenlegi enyhülésnek.

Ugyanakkor még jó ideig meg lesz az esélye annak, hogy ebben a kérdéskörben kellemetlen meglepetések is születnek - véli a szakértő.

Az ausztrál dollár a nagy nyertes

A vámháborús szólamok enyhülésének egyik legnagyobb nyertese az ausztrál dollár, amely komoly lendületet kapott most a hét elején, és egyre messzebb kerül a két héttel ezelőtti, a dollárral szembeni mélypontjától.

Az AUDUSD kereszt erősen közelít egy fontos ellenállási szinthez, amely a 0,7600-0,7650-es zónában található.

Nyugalom jöhet a piacon

A feltörekvő piacok fellélegezhettek, mert a kockázati hajlandóság nőtt a piacokon, a dollár erősödésében pedig némi pihenő tapasztalható, akárcsak a hosszú távú USA állampapírok hozamainak emelkedésében.

Ez a három tényező különösen fontos a feltörekvő piacok árazása szempontjából, de külön figyelmet érdemel a 10 éves USA kincstárjegy hozamának alakulása, amely most a 3,00-3,05 százalékos szint körül mozog. 

Alulteljesít a font

Az euró gyengélkedése ellenére a fontnak sikerült még a gyengélkedő eurót is alulteljesítenie hétfőn. A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok sötét árnyékot vetnek a fontra.

A font szempontjából eseménydús hét előtt állunk, holnap az Egyesült Királyság inflációs adatai jönnek ki, csütörtökön a kiskereskedelmi eladások, pénteken pedig az első negyedévi GDP becslése.

Bár a piac most már inkább augusztusra várja a brit kamatemelést, érdemes figyelni a holnapi inflációs adatokra. 

Ezt olvasta már?

Privatizációval gyorsítanák az euró bevezetését »