Malacunk lehet a devizapiacon

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Rövid távú ingadozásokat hozhatnak a hétvégi cseh választások az egyébként hagyományosan stabil korona kurzusban.

Hétvégén tartják a parlamenti választásokat Csehországban. Bár a részvénypiaci hatás várhatóan limitált lesz, a cseh koronában számolhatunk kisebb kilengésekkel. A 200 fős alsóházi képviselőkre péntektől két teljes napig lehet szavazni, s egy képviselői helyért átlagban 37-38 jelölt száll ringbe.

Vádlottból győztes lehet

A választást valószínűleg az ANO mozgalom nyeri, ám van a történetben egy olyan csavar, hogy a párt vezetője Andrej Babis ellen már nem csak nyomozás folyik, de mentelmi jogát is felfüggesztették és a vádirat is elkészült ellene – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve: nagy figyelem övezi a frissen alakult erősen EU és migrációellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) sorsát is, mely akár 10 százalék feletti támogatottságot is kaphat.

Prágai disznósétáltatás

Az Equilor befektetői blogján arról is olvashatunk érdekes részleteket, hogy a Japánban, japán-koreai cseh vegyes házasságban született SPD vezető, Tomio Okamura úgy nyilatkozott: „teljes EU diktatúra alatt élünk”. És felszólította Prága lakosait, hogy ne vásároljanak kebabot, továbbá sétáltassanak disznókat sétáltassanak a Csehországban működő két mecset közelében.

Nem a politika rángatja

A cseh koronában valószínűleg csak rövid távú ingadozásokat okoz Kiss Mónika szerint a választások eredménye. Jó kérdés, hogy vajon milyen tényezők mozgatják a kurzust?

Nos, az Equilor vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a korona kurzusa az euró ellenében sok változást nem mutatott 2015 óta. Emlékeztetve: 2013 novemberében a defláció veszélyére hivatkozva árfolyamgátat (azt akadályozták, hogy az euró / cseh korona árfolyama 27 alá csökkenhessen) vezetett be a jegybank, melyet addig terveztek tartani, amíg az infláció tartósan 2 százalékra nem emelkedik. 

A piac nagy várakozással tekintett a jegybanki intézkedés elengedésére - folytatta, ami idén április hatodikán meg is történt. Ugyanakkor a várt szélsőséges mozgások egyelőre elmaradtak.

Sokan tartottak attól, hogy a svájci jegybank rögzített árfolyamának elengedéséhez hasonló esemény is történhet, ám egy átlagos napi devizapiaci mozgást is alig haladta meg a cseh korona erősödése.

Megkezdték a kamatemelési ciklust

Miután az árfolyam a 26-os szint felé közelített, a cseh gazdaság pedig a fellendülés határozott jeleit mutatja, szeptember végén megkezdték a kamatemelési ciklust.

Mivel az infláció a legutóbbi adatok szerint öt éve nem látott magasságba emelkedett, éves alapon 2,7 százalékos emelkedést mutatott szeptemberben. A Bloomberg konszenzusa 0,45 százalékos kamatszintet vár 2017 végére, 2018-ra pedig 0,90 százalékot a jelenlegi 0,25 helyett.

Nagy kérdés, mi lesz azzal a nagy mennyiségű „forró pénzzel”, amely az árfolyamgát elengedése előtt spekulált a korona erősödésére, hogyan és milyen ütemben hagyja el, ha elhagyja egyáltalán a cseh devizát - tette hozzá Kiss Mónika.

Ezt olvasta már?

Még nem tértek vissza Csehországba a turisták »