Már semleges a dollárkamat?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A Fed kisebbség úgy véli, idén már nem kell kamatot emelni.

Meglepte a piacot James Bullard az idei évben nem szavazó jegybankár, aki szerint a Fednek idén már nem szükséges tovább emelnie a kamatszintet. Mert a jelenlegi alapkamat betölti a semleges ráta szerepét.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Határidők alapján is emelni kell

Semlegesnek az a kamatszint mondható, amely nem gyakorol nyomást, se a lazítás, se a szigor irányába, azaz egy olyan szint, ahol az irányadó kamatszint nem fejt ki sem lefelé, sem pedig felfelé mutató nyomást az inflációra – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: az általános vélekedés szerint, hosszútávon a 3 százalékos kamatszint tekinthető semlegesnek. És mivel jelenleg 1,75 százalék az irányadó ráta, ezért a semleges szint elérése az idén kettő, jövőre három kamatemelést jelentene.

Ráadásul, a határidős árazások alapján is még két kamatemelésre számíthatunk az idén, amivel összesen 3 kamatemelést hajtana végre a jegybank 2018-ban, s ez megfelelne az alap forgatókönyvnek.

Nincs egyértelmű definíció

A Fed nem definiálta a semleges kamatszintet. Ezért egészen tág tere nyílhat a véleményeknek. A jegybankárok többsége úgy véli, hogy 2,5 és 3 százalék között lehet hosszú távon a semleges kamatszint.

Bullard tehát a véleményével a jegybankon belül is kisebbségben van. Róla még annyit lehet tudni, hogy általában „galamb” vagy semleges véleményt nyilvánít.

Trendvonalon ül a dollár

Az Erste elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az eurózónából újabb gyenge inflációs adat érkezett, s ez további óvatosságra intheti az Európai Központi Bankot. Így kifejezetten érdekes álláshoz érkezett az EUR/USD kurzus, amely jelenleg éppen a 2017 első fele óta tartó emelkedő trendvonalon csücsül. Ami elméletileg támaszt nyújthat, azonban a hírfolyam egyértelműen a dollárnak kedvez.

A trendvonal letörése további dollárerősödést vetítene előre, ezelőtt azonban már az 1,22-es, majd az 1,21-es szint is átmeneti megállót jelenthet.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

A Fed megteszi a szükséges intézkedéseket »