Megállíthatatlan az euró?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A közös pénz ereje immár az európai jegybankároknak is egyre kényelmetlenebb. És most nehéz olyat lépniük, amivel nem erősítik tovább az eurót.

Egyre kényelmetlenebb árfolyamszinteken mozog az euró. Vajon mit lép ma délutáni kamatdöntő ülésén az Európai Központi Bank? Pláne, hogy bármilyen, az eszközvásárlási program kivezetésének irányába tett kommunikációs lépés csak tovább erősítené a közös európai fizetőeszközt.

Fibót tört az euró

Tegnap ismét intenzíven emelkedett az euró-dollár árfolyama, amely elérte az 1,24-es szintet – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője, hozzátéve: ami azért érdekes, mert e felett található a 161,8 százalékos Fibo-szint, melyet ma hajnalban tört át a jegyzés.

A következő potenciális ellenállás az 1,25-ös érték – folytatta, s szinte biztosak lehetünk benne, hogy megütésre kerül hamarosan.

Hosszabb távon 1,28-nál található az első érdemleges szint, azonban mivel rövidebb távon jelentősen túlvett az árfolyam, a technikai kép alapján bármikor heves negatív korrekció indulhat.

Kényelmetlen szinten a kurzus

Az Európai Központi Bank sincs könnyű helyzetben, hiszen már a jelenlegi árfolyamszint is kényelmetlen lehet. Nem véletlen, hogy a legutóbbi ülésen felvetődött, hamarosan meg kellene változtatni a jegybank kommunikációját a QE program őszi kivezetése miatt.

Peter Praet szerint az infláció fokozatosan közelíti a 2 százalékos célszintet, azonban a gazdasági növekedés és az infláció között láthatóan megszakadt a kapcsolat. Szilárd és széleskörű növekedést tapasztalnak az euró-zónában, mely jelentősen hozzájárul a munkanélküliség csökkenéséhez is.

A jelenleg hivatalos álláspont szerint az eszközvásárlási program szeptember végéig, havi 30 milliárd eurós keretösszeggel folytatódik, azonban a közleményben benne volt, hogy szükség esetén meghosszabbítható.

Tovább erősödhet az euró

Amennyiben a mostani közleményben ez a bekezdés már nem lesz benne, akkor jelentős euró erősödésre számíthatunk – hangsúlyozta Varga Zoltán, hiszen kézzelfogható bizonyíték lenne arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók komolyan gondolják az őszi kivezetést.

Ellenben arra is figyelnie kell a jegybanknak, hogy a kommunikációjával ne erősítse túlzottan az euró árfolyamát, hiszen az visszahat az inflációra, illetve csökkenti az euró-zóna versenyképességét is.

Egyetlen megoldás?

Az euró gyengítése érdekében a múlt héten több jegybankár is megszólalt, azonban egyelőre kevés eredménnyel. Ráadásul az elmúlt napokban újabb intenzív euró erősödési hullám indult.

Talán az egyetlen megoldás lehet, ha egyelőre változatlanul hagyják a közleményt, és ismét leszögezik, hogy az eszközvásárlási program kivezetését követően az alapkamat még nagyon hosszú ideig 0 százalékon marad – tette hozzá az elemző.

Ezt olvasta már?

Enyhén állt rosszabbul a forint reggel »