Megizzasztották a forintot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mozgalmas hete volt a forintnak. Az Akcenta segítségével nézzük át, hogy teljesített a héten a forint.

Veszteséges volt a héten a forint

A forint az euróval szemben az elmúlt héten veszteséges volt. Kedden a hazai fizetőeszköz legyengült a 312,7 HUF/EUR szintre, ami a leggyengébb érték az elmúlt három hét alatt. Ezeket a veszteségeket a forint részben törölni tudta, így csütörtökön az árfolyam már 310,6 HUF/EUR volt.

A hét elején a forint az amerikai dollárral szemben is rontott. Kedden veszteségeit tovább fokozta, így az árfolyam lecsökkent a 277,3 HUF/USD szintre. Ezután a trend megfordult, és csütörtökön a hazai fizetőeszköz felkapaszkodott a 273,1 HUF/USD értékre. A délután folyamán korrigálták az árfolyamot, így az a 274 HUF/USD szinten zárta a napot.

Az MNB folyamatosan csökkenti kamatait

Az elmúlt héten a pénzügyi piacok figyelme a központi bankokra összpontosult. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elvárásoknak megfelelően kedden ismét csökkentette kamatait. Nagy Márton, az MNB alelnöke bejelentette, hogy a bank fokozatosan le fogja faragni kamatait, de nem szándékozik a legalacsonyabb szintre redukálni. Nagy hozzátette, hogy a bank célja egy olyan stabil kamat elérése, amit a következő két évben nem szükséges változtatni.

„Az elkövetkező MNB ülésezéseken a monetáris politika további lazításával számolhatunk. Az alelnök már korábban is említette, hogy szeretné megtartani a kamatok csökkentésének tempóját, ami 15 bázispontot jelent. A jelenlegi ciklus végét a fő hitelezési kamat 0,9 százalékos vagy 0,75 százalékos érték elérése jelentené.” – vélekedik az AKCENTA CZ devizapiaci szakértője. 

A Fed kamatemelési hajlandósága nem ismert

A héten tartotta kétnapos ülésezését az Amerikai Központi Bank (Fed), amely csúcspontja szerdán az esti órákban volt. A várakozásoknak megfelelően a Fed a kamatait változatlanul hagyta, viszont negatívabb lett a gazdasági fejlődés kilátásaival kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy a kamatok mikor fognak újra emelkedni, nem adott választ. Valószínűsíthetően az amerikai makroadatoktól és a globális kockázatok növekedésétől függ, hogy a kamatok emelése már júniusban megtörténik-e.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem veszik be a jüant a libra kosarába »