Megkeményítheti a dollárt Janet

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az EUR/USD devizakereszttel könnyen megjátszhatjuk a Fed-elnök hétvégi beszédét.

Ne gondoljuk, hogy holmi makrogazdasági huncutkodás a jegybankárok hétvégi Jackson Hole-i találkozója. Akár a devizapiacon is megjátszhatjuk a Fed-elnök beszédét, pontosabban az abból kiszivárgó információ cseppeket.

Mindjárt kettőt is mondhat Janet

A dollár szempontjából két fontos kérdés kerülhet szóba Jackson Hole-ban, az egyik a kamatemelés, a másik a mérlegleépítés - mondta Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője.

Hozzátette: egy újabb idei kamatemelésnek jelenleg 50 százalék alatti az esélye a határidős árazások alapján. De ez akár jelentősen is megemelkedhet, ha Janet Yellen Fed-elnök mond valamit erről a hétvégi tanácskozáson. Míg a 4500 milliárd dolláros mérlegfőösszeg kapcsán már most azt árazza a piac, hogy a szeptember 20-i kamatdöntő ülésen bejelentik a leépítést.

Dollárkivonásra felkészülni

Bár a mérlegleépítés várhatóan elhúzódó folyamat lesz – folytatta a szakértő, észre kell venni, hogy már önmagában a lejáró kötvények nem megújítása is dollárkivonást jelent a piacról. Ami komolyan erősítené az amerikai devizát.

Igaz, a bejelentések elmaradása ellenben a dollár jelentős gyengülésével járna.

Ideális short beszálló

Technikai alapon közelítve, azt láthatjuk a charton, hogy az EUR/USD 1,19-nél épített egy tetőt, s most onnan csordogál lefelé az árfolyam. Ha a dollár erősödésére játszunk, 1,19 fölött nem érdemes a devizakereszt shortját tartani.

Ideális beszállási pontot kínál a shorthoz az 1,1820-as szint, 1,19-es stoppal és 1,1550-es célárral.