Megrángathatja a brit jegybank a fontot

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A Brexit után egy kereskedési sávba került be a GBP/USD az 1,28, és 1,35-ös szintek között. Ma lesz a brit jegybank kamatdöntése melyet követően érdemes a sávozó kereskedés szabályait betartani. Varga Zoltánnal, az Equilor elemzőjével megnéztük technikai szempontból a kurzust.

Túl korai a vágás?

A kamatcsökkentés lehetséges kedvezőtlen hatásaira figyelmeztették szakértők kedden a brit jegybankot, amely az általános elemzői várakozás szerint csütörtökön a több mint hét éve érvényes 0,50 százalékról 0,25 százalékra szállítja le az alapkamatot.

A The Times című lapban megjelent cikkében Kate Barker, a monetáris tanács korábbi tagja úgy vélekedett, a kamatcsökkentés több hátránnyal járna, mint előnnyel, és a várakozásokkal ellentétben nem növelné a fogyasztást a magánszektorban.

Egy ilyen döntéssel "nagy hibát" követne el a Bank of England (BoE), a kamatcsökkentés ugyanis kedvezőtlen hatással lehet a bankok profitjára, a font gyengébb árfolyama miatt pedig takarékoskodásra szorítaná a háztartásokat.

Álláspontja szerint Theresa May kormánya jobban tudná kezelni a brit EU-tagságról tartott június végi népszavazás utáni gazdasági sokkot, ha lazítana a fiskális politikán, és hagyná, hogy nőjön a költségvetési hiány. Érvelése szerint valószínűtlen, hogy a kamatcsökkentésnek jelentős hatása lesz a hitelfelvevőkre vagy a vállalati beruházásokra.

Még nem időszerű a vágás

Ezt a véleményt osztja Kristin Forbes, a monetáris tanács jelenlegi tagja is, aki megfontoltságra intett a kamatcsökkentés lehetőségével kapcsolatban, és úgy fogalmazott, hogy túl korai lenne egy ilyen lépés. A tanács egy másik tagja, Martin Weale hasonlóan vélekedett, de aztán módosítani látszott véleményén.

Forbes és Weale mindenesetre kisebbségben van a monetáris tanácsban, amelynek három tagja - köztük a jegybank kormányzója, Mark Carney - már jelét adta annak, hogy a kamatcsökkentést pártolja.

Kate Barker egyébiránt a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos keretösszegét sem növelné, mert az véleménye szerint tovább ronthatja a font árfolyamát és a vállalati nyugdíjalapok helyzetét. A Bank of England 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot, ami mélységi rekord.

Ezt olvasta már?

Szerény forinterősödéssel indult a nap »