-->

Megrogyott a jüan árfolyama

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Enyhén gyengült a jüan árfolyama a dollárhoz képest hétfőn annak nyomán, hogy a kínai központi bank az előzőnél alacsonyabb szinten húzta meg a napi hivatalos középárfolyamot, illetve erősödtek azok a vélemények, miszerint a monetáris politikát csak nagyon szerény mértékben és lassú ütemben szigorítja a kínai jegybank, a gazdasági növekedést támogatandó.

Meglepte a piacokat a jegybank

A kínai központi bank (PBOC) 0,18 százalékkal gyengébb szinten, 6,8998 jüan/dollárban határozta meg a középárfolyamot hétfőre. Az azonnali piacon délután egy dollárért 6,9043 jüant kértek, ami az előző kereskedési napi, 6,9030 jüanos záróértékénél 13 pippel, a hétfői középárfolyamnál pedig 0,07 százalékkal gyengébb.

A piacokat meglepte, hogy a kínai jegybank a múlt héten - pár hónapon belül már harmadik alkalommal - emelte a rövid lejáratú hitelkamatait. Elemzők szerint az amerikai kamatemelést pár órával követő döntéssel a kínai központi bank igyekezett elejét venni a tőkekiáramlásnak, valamint megpróbálta stabilan tartani a jüan árfolyamát.

Óvatosak lesznek

Miközben a kínai vezetők az idei év legfontosabb feladatának tették meg a magas adósságállományból fakadó kockázatok elleni küzdelmet, a brókerek többsége csak kisebb szigorításokat vár az idei évre. A hatóságok valószínűleg óvatosan haladnak előre, miután tavaly komoly élénkítő intézkedéseket kellett tenni annak érdekében, hogy a gazdaság növekedését szilárdabb alapokra helyezzék.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a múlt héten szerdán a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal emelte a szövetségipénz-kamatlábat, így a bankközi hitelezés irányadó kamatsávja a 0,75-1,00 százalék közötti szintre került. A kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatóból és közleményből az olvasható ki, hogy a Fed vezetői továbbra is három kamatemelést tartanak valószínűnek az idei évre, és legalább három hónapig nem lesz változás.

Egy pekingi bank kereskedője rámutatott, hogy a rövid lejáratú hitelkamatok emelése volt az egyetlen reagálás a kínai jegybank részéről a Fed-döntésre, és a hatása mostanra le is csillapodott.

Az OCBC bank elemzői is úgy vélik, hogy Kína nem siet az irányadó betéti és hitelkamatok emelésével tekintettel a nyomott inflációra és a gazdasági stabilitás fenntartása iránt a kommunista párt közelgő kongresszusa miatt is jelentkező igényre.