Megszokta már a helyét a forint

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Pálffy Gergely nem számít rá, hogy ki lehet billenteni az euró/forintot a 310-315-ös sávból, ahol az elmúlt hónapokban is oldalazgatott. A Brexit népszavazás negatív forgatókönyve persze hozhat némi turbulenciát a feltörekvő országok devizáira, de így is ezzel a sávval számolnak.

Nagy Márton szavai nem hatották meg a forintot

Kezdetben erősödött, majd némileg visszagyengült tegnap a forint Nagy Márton, az MNB alelnökének arra a csütörtöki délelőtti kijelentésére, miszerint túlzóak a kamatcsökkentési ciklus aljával kapcsolatos piaci várakozások, és hogy a jegybank ezt enyhíteni akarja.

Nagy Márton tegnap reggel 8 órakor kezdődött budapesti háttérbeszélgetésének kezdetekor az euró 311,64 dolláron állt, majd mintegy háromnegyed órával később a forint 310,51-re erősödött. Fél 11-kor az euró 311,26 forintot, délután fél 1-kor 310,70 forintot ért.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal 1,05 százalékra vitte le az alapkamatot. A múlt héten a Reuters által megkérdezett elemzők medián véleménye szerint az alapkamat a következő hónapokban 0,75 százalékra csökkenhet, majd ezen a szinten áll az év végéig.

Ezt mondta az MNB-alelnök

Túlzóak a kamatcsökkentési ciklus aljával kapcsolatos piaci várakozások, a jegybank ezt enyhíteni akarja; az MNB nem az ideálisan legalacsonyabb kamatszintet akarja elérni, hanem azt, amely 2018 közepéig fenntartható  - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön, Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

Felidézte, hogy a kamatcsökkentési ciklus elején - a májusi és a júniusi kamatdöntő ülésre célozva - már kérdésnek nevezte, hogy lesz-e harmadik vagy esetleg negyedik lépés. A gazdaság élénkülését a jegybanki és egyre inkább a kormányzati intézkedések támogatják, a fiskális politika átveszi az ösztönző szerepet.

Hozzátette, hogy a monetáris politika sok mindent megtett a gazdaság élénkítésére. A jövő évi költségvetési tervezetben szereplő, 2,4 százalékra megemelt hiánycél gazdasági ösztönző hatása nem elhanyagolható.

Ezt olvasta már?

Erősen 334-en állt az euró ára estefele »