Megtorpanhat a forint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előzetes becslések szerint a bruttó hazai termék a 2. negyedévben 0,9 százalékkal növekedett és 3,2 százalékkal az előző év ugyanezen időszakához képest. A forint az euróval szemben 304 HUF/EUR árfolyam körül stagnált, az amerikai dollárral szemben gyengült.

Várhatóan nem erősödik tovább a forint

A forint euróval szembeni változékonysága ezen a héten változó volt. A kereskedés túlnyomórészt a szűk 303,4 – 304,6 HUF/EUR árfolyam sávban folyt. A forint tehát továbbra is erős értékeken mozog, azonban nem látunk túl nagy teret további erősödésére.

A forint árfolyama az amerikai dollárral szemben a hét első felében esett, és gyengébb szinten maradt csütörtök délutánig (14 óra körül), amikor is a kereskedés 269 HUF/USD árfolyam szinten folyt.

A figyelem az Egyesült Államokra irányul

A dollár alakulását két figyelemre méltó dolog befolyásolta a hét közepén.  Egyrészt közzétették a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, ahol elhangzott, hogy a Monetáris Bizottság tagjainak körében növekszik az aggodalom a túl alacsony infláció miatt.

Egyes tagok állítólag azt fontolgatják, hogy szüneteltetni kellene a kamatemelést, amíg nem lesz nyilvánvaló, hogy ez egy átmeneti trend. A jegyzőkönyvben az szerepelt továbbá, hogy a Fed kész értékesíteni az elmúlt években vásárolt államkötvények és a jelzáloghitel értékpapírok portfólióját, hogy támogassa a gazdaságot a pénzügyi válság és a gazdasági recesszió után.

A másik érdekes hír Donald Trump amerikai elnök azon döntése volt, hogy feloszlatja két tanácsadói testületét; az Ipari Tanácsot és a Stratégiai és Politikai Fórumot, miután számos nagy cég vezetője kilépett ezekből.

A hazai GDP elmaradt a várakozásoktól, de nincs ok az aggodalomra

„Habár az előzetes becslés a magyar GDP növekedéséről kissé elmaradt a várakozásoktól, ennek ellenére igazolta a gazdaság erős kondícióit.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

A pontos növekedési eredmény - beleértve szerkezetét is - csak szeptember 5-én kerül nyilvánosságra, a Magyar Statisztikai Hivatal azonban már közölte, hogy a növekedés fő motorja a nem állami szolgáltató szektor volt.

Forrás: REUTERS, 15:00 SZECS, 2017.8.17.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »