Megváltak a dollártól az alapok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A legfrissebb COT-riport által vizsgált időszakban (június 21 - június 27) a spekulatív alapok egymást követő hatodik hete csökkentették a dollár long pozícióikat a 8 fő IMM (International Monetary Market) devizával szemben. Ezalatt 51 százalékkal csökkent a dollár bruttó long pozíciók nagysága, ami 2016 májusa óta nem volt ilyen alacsony. Az USD eladásokban kiemelkedő szerepe volt a kanadai dollár short pozíciói intenzív zárásának és az IMM euró nettó short pozíciója 41 százalékos csökkenésének is - áll Ole Hansen, a Saxo Bank elemzőjének véleményében.

A jen nettó short pozíciója több mint duplájára nőtt a COT -riport által vizsgált időszak alatt, ahogy az EURJPY emelkedésnek indult, válaszul a monetáris politikák divergenciájára.

Továbbra is intenzíven adják az alapok az árupiaci termékeket. A június 27-vel záródó egyhetes időszakban a COT-riport által követett 23 árupiaci határidős termék nettó long pozíciója 31 százalékkal csökkent.

Folytatódtak az eladások a kávé, a cukor, a szója és a gabonák kapcsán. A kávé és cukor nettó short pozíciói rekord-közelben vannak, a szóját pedig 19 hete adják az alapok.

Harmadik hete csökkentik a nemesfém long pozícióikat az alapok. Az arany nettó long pozíciója arra a szintre került, ahol a májusi korrekciónál volt. A Fed héja jellegű kommentjeit követően a kereskedők módosították a kilátásaikat, ami az arany mellett a kötvénypiacon és a jen árfolyamában is éreztette a gyengítő hatását. Nagy nyomás volt az ezüstön is: a nettó long állomány 17 hónapos mélységbe süllyedt, köszönhetően az agresszív shortolásnak.

Nem állt meg a nyersolaj eladása sem, a bruttó short állomány a tavaly augusztusi szintre nőtt. Rengeteg short pozíció van, amelyet majd zárni is kell. A short pozíciók várható zárása technikai szempontból javítja a kilátásokat, de az a hír, hogy Líbia olajkitermelése négy éve először meghaladta a napi 1 millió hordót, nyomást jelenthet az árakra.