Megzuhant a font a kamatvágásra

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Gyengült a font és meredeken emelkedett az irányadó londoni tőzsdeindex, miután a brit jegybank bejelentette, hogy a több mint hét éve érvényben lévő 0,50 százalékról 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát.

Használta az ollót a jegybank

A Bank of England (BoE) monetáris tanácsa emellett 60 milliárd fonttal 435 milliárd fontra emelte az eszközvásárlási program keretösszegét, és döntött arról is, hogy két új programot indít. A jegybank 10 milliárd font értékben befektetésre ajánlott vállalati kötvényeket vásárol a következő másfél év során, valamint akár 100 milliárd font értékben kihelyezett kedvezményes kölcsönökkel támogatja a pénzintézetek hitelezési tevékenységét.

Rekordmélységben a hozamok

A döntések bejelentése után a font árfolyama 1,3 százalékkal, mintegy 2 centtel, 1,3155 dollárra - háromnapos mélypontra - csökkent. Az euróhoz képest 1 százalékkal gyengült a brit deviza, egy euróért 84,585 pennyt adtak a bankközi piacon.

Rekordmélységbe zuhantak a brit államkötvények hozamai: az ötévesé 0,22 százalékra, a tízévesé pedig 0,675 százalékra csökkent. Az euróövezeti országok államkötvényeinek hozama ugyancsak csökkent: a piaci referenciának számító tízéves német államkötvény hozama 4 bázisponttal mínusz 0,14 százalékra esett.

A londoni tőzsde beindult

A londoni tőzsde irányadó mutatója, a londoni FTSE-100 index, amely délelőtt még háromhetes mélyponton is járt, a piacoknak meglepetést is okozó jegybanki döntések után erősödésnek indult. A főleg nagy nemzetközi vállatok részvényárfolyamainak alakulását tükröző index 1,30 százalékos emelkedésre váltott, míg a közepes tőkeértékű, főleg a hazai piacra összpontosító 250 vállalatot tömörítő mutató értéke 1 százalékos pluszba került.

Közép-európai idő szerint délután két órakor, egy órával a Bank of England közleményének kiadása után, a londoni FTSE-100 index 1,45 százalékos pluszban, 6730,90 ponton állt. A brit font árfolyama 1,10 százalékkal 1,1820 euróra, illetve 1,31 százalékkal 1,3150 dollárra gyengült.

Ezt olvasta már?

Termetes visszaesés jön az osztrák gazdaságban »