-->

Megzuhant a lej

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csaknem hároméves mélypontra gyengült a román lej az euróval szemben, amit az elemzők - a regionális tendenciákon kívül - a bukaresti kormányalakítás körüli politikai bizonytalansággal, a jobboldali államfő és a december 11-i parlamenti választásokon győztes szociálliberális koalíció közötti feszültségekkel magyaráznak.

A román nemzeti bank (BNR) 4,5409 lejes euróárfolyamot tett közzé szerdán. Legutóbb 2014. január 10-én ért kevesebbet a román lej, akkor az euró átlagára a román bankközi piacon 4,5447 lej volt.

A román lej újabb történelmi mélypontra gyengült az amerikai dollárral szemben: szerdán a román jegybank 4,3504 lejes dollárárfolyamot tett közzé.

Kedden Klaus Iohannis román államfő elutasította a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltjét, és másik javaslatot kért a parlamenti többségtől. A szociálliberális PSD-ALDE koalíció ezt követően bejelentette, hogy megvizsgálja az államfő felfüggesztésének lehetőségét.

A lej 2012 augusztusában szintén egy politikai válság miatt jutott eddigi történelmi mélypontjára, amikor hetekig tartó alkotmányos vita folyt az országban arról, hogy érvényes volt-e a Traian Basescu akkori államfő leváltásáról rendezett népszavazás: az euró akkor csaknem 4,65 lejbe került.

Ezt olvasta már? A dollár mindent visz?
Pár éve még múló szédületnek tűnt a dunyhadollár karrierje. Pillanatnyi kisiklásnak hihettük, hogy éves szinten azok jártak a legjobban, akik dollárt dugtak a párnacihába. Most már szemünk sem rebben, hogy a Fed újabb két évre előrevetítette az erős dollárt.